Tajkun iz Središnje Bosne gradi šest luksuznih vila usred Lapada

Tihomir Brajković, poslovnjak iz bosansko-hercegovačkog Kiseljaka i jedan od najbogatijih ljudi na Balkanu, na glavici Babina kuka iznad hotela More gradit će šest vila, a raščišćavanje parcele već je počelo. Krenulo se sa sječom makije, a uskoro bi, može se čuti, mogli uslijediti i radovi na iskopu.

Brajković, odnosno njegova dubrovačka tvrtka Šest luksuznih vila d.o.o., vlasnik je atraktivnog zemljišta smještenog u ulici Kardinala Stepinca odmah do stambenih zgrada koje, među ostalim, trenutačno grade Edin Džeko, Roko Tolić, Emir Spahić, Ines Valentić te Ivana i Nikola Sršen.
Iz gradske uprave neslužbeno su za Dubrovački vijesnik potvrdili da je Brajković krenuo s pripremom parcele koja je prema aktualnom Generalnom urbanističkom planu u građevinskoj zoni, kao i da uskoro očekuju da investitor zatraži potrebne dozvole za gradnju. Ta procedura, kažu, može potrajati i do godinu dana, no sve dok su na snazi aktualni prostorni planovi, nema razloga da ne dođe do ishođenja potrebne dokumentacije. Rijetki koji su vidjeli idejni projekt kažu da se radi o zdanjima koja će budućim vlasnicima pružiti vrhunski luksuz te da arhitektonskim rješenjem podsjećaju na one koje se grade u Svetom Jakovu.

Brajković je tvrtku ‘Šest luksuznih vila’ sa sjedištem u Vukovarskoj ulici, u zgradi bivšeg DTS-a, osnovao 2015. godine. Točnije, kao osnivač navodi se njegova švicarska tvrtka ‘PET engineering’ AG koju, prema švicarskom registru vodi Josip Šubašić, dok je Brajković u dubrovačkoj tvrtki direktor.

Podsjetimo kako je Tihomir Brajković vlasnik tvrtke Tibra Pacific i Meso – Impex, a svoje je bogatstvo zaradio u građevinskom sektoru, točnije stanogradnji. Tako je u Sarajevu na predjelu Stup u kolovozu prošle godine Brajković krenuo s izgradnjom poslovno-stambenog kompleksa s tri zgrade, dok istovremeno po BiH medijima ne jenjavaju napadi na njegovu tvrtku Meso – Impex koja je državi navodno dužna više od 9 milijuna konvertibilnih maraka. Brajković je poznat i hrvatskoj javnosti kad je u Makarskoj 2015. godine namjeravao izgraditi stambenu zgradu uz samu zvjezdarnicu i astro park koji su u državnom vlasništvu. Sasvim sigurno da, kao ni Makarani, ni Dubrovčani neće blagonaklono gledati na Brajkovićevu investiciju, iako za gradnju šest vila ne postoji nikakva zakonska osnova.

Skoro cijela Glavica u Uvali Lapad PPU-om i GUP-om iz 2005. prenamijenjena u zonu srednje gustoće izgrađenosti u kojoj se na kosom terenu mogu graditi zgrade visine do 15 metara. Podsjetimo, do 2005. godine, još od prostornog plana bivše općine Dubrovnik iz 1986. bila je u zelenoj zoni.

Iako ga je Forbes nedavno uvrstio na listu nekoliko najbogatijih poduzetnika u regiji, Tihomir Brajković čovjek je koji se očito kloni publiciteta. Njegovu je pojedinačnu fotografiju nemoguće pronaći, nije sklon izjavama za medije, a također ni intervjuima. No, posljednjih je godina vodio brojne investicije, pa čak i pregovarao o gradnji hidrocentrale na rijeci Bosni s vlastima u Zavidovićima.