Sydney se bori s najvećim temperaturama od 1939., izmjereno 47 stepeni

U Sydneyju je jučer zabilježen najtopliji dan u posljednjih skoro 80 godina, a živa u Penrithu se popela na 47,3 stepena celzija.
U velikom dijelu Sydneyja temperature su dostigle svoj vrhunac u 15 sati u nedjelju, a najveći utjecaj topline je dolazio sa zapada. U Richmondu je izmjereno je 46,3 stepena, a temperatura u Bankstownu premašila je 45 stepeni.

Ozbiljna procjena opasnosti od požara izdana je za veću regiju Sydneyja, dok veći dio ostatka države ima “vrlo visoku” ocjenu za opasnost.

Vatrogasna služba u New South Walesu upozorila je stanovnike da pripreme svoje planove za gašenje vatre. Ako ljudi razmišljaju o napuštanju svojih domova, trebali bi to učiniti u ranim jutarnjim satima.

Temperatura je premašila 43,4 stepena na zvjezdarnici Sydney’s Observatory odmah nakon 13:00 sati.

NSW Health je upozorio ljude da piju puno vode i ograničavaju svoje vrijeme na otvorenom zbog porasta onečišćenja ozonom uslijed toplog i nepovoljnog vremena.

Zamjenica povjerenika NSW policije Catherine Burn izjavila je kako je aktiviran državni plan toplinske energije kako bi se osigurao koordinirani odgovor hitnih službi.

Podsjetila je građane da je prekršaj ostaviti djecu ili kućne ljubimce u vozilima.

klix.ba