Svjetski dan misija obilježavat će se u nedjelju 18. listopada

Kongregacija za evangelizaciju naroda otklonila je sve sumnje oko moguće odgode ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana misija zbog pandemije „koronavirusa“, te je u petak 28. kolovoza potvrđeno da će se Svjetski dan misija održavati kao i dosad, odnosno predzadnje nedjelje u listopadu.

Iz Kongregacije su potvrdili da, usprkos pandemiji koronavirusa, neće biti promjene u kalendaru, barem kad je riječ o Svjetskom danu misija. Naime, zbog COVID-19 već su odgođena ili otkazana mnoga svjetska događanja i obljetnice Rimokatoličke Crkve, te se u mnogim zemljama mise i liturgije još uvijek održavaju bez vjernika i prenose online na internetu, ili se organiziraju s malim, ograničenim, brojem vjernika zbog epidemioloških mjera.

“Mnoge biskupije već se neko vrijeme pripremaju za Svjetski dan misija. S obzirom da je vjera po svojoj prirodi misionarska, obilježavanje Svjetskog dana misija služi da se održi ova bitna dimenzija kršćanske vjere”, priopćili su iz Vatikana, odnosno iz Kongregacija za evangelizaciju naroda.

Svjetski dan misija ili Misijsku nedjelju ustanovio je 1926. papa Pio XI. kako bi se podsjećalo katolike širom svijeta na važan misionarski segment u Rimokatoličkoj Crkvi, piše ika. Misijskom nedjeljom želi se potaknuti vjernike na širenje Božje riječi kroz molitvu i financijsku pomoć potrebitima, odnosno darivanjem za drugoga, poglavito za one u područjima u kojima ne znaju ili slabo poznaju Kristov nauk, a istovremeno žive u velikom siromaštvu i neimaštini.