Svjetska zdravstvena organizacija odobrila je kinesko cjepivo Sinovac za hitnu uporabu

Svjetska zdravstvena organizacija odobrila je kinesko cjepivo Sinovac protiv COVID-19 za hitnu uporabu.

Ovo cjepivo je odobrena za korištenje kod odraslih osoba starijih od 18 godina, drugo takvo odobrenje koje je dato kineskoj kompaniji.

U izjavi od utorka, zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda navodi da su podaci predani njenim stručnjacima pokazali da dvije doze cjepiva sprječavaju ljude da dobiju simptome COVID-19 kod otprilike polovine onih koji su dobili cjepivo.

WHO navodi da je malo starijih odraslih osoba uključeno u istraživanje, pa ne može procijeniti koliko je cjepivo djelotvorno kod ljudi starijih od 60 godina.

– Ipak, WHO ne preporuča gornju dobnu granicu za cjepivo – navodi agencija, dodajući da podaci prikupljeni uporabom Sinovca u drugim zemljama “sugeriraju da će cjepivo vjerojatno imati zaštitni učinak kod starijih osoba.”

Odobrenje WHO znači da cjepivo mogu kupiti donatori i druge agencije Ujedinjenih naroda za uporabu u siromašnijim zemljama, uključujući inicijativu za distribuciju COVID-19, globalno poznatu pod nazivom COVAX, koju podržava UN.

Prošlog mjeseca WHO je dao zeleno svjetlo cjepivu COVID-19 proizvođača Sinopharm. Također je licencirao cjepiva koja su razvili Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna Inc i AstraZeneca.

Napori za COVAX znatno su usporeni nakon što je njegov najveći dobavljač u Indiji rekao kako neće moći pružiti više cjepiva do kraja godine.

Do danas nema potvrđenog dogovora za doze Sinovac sa COVAX-om.