Svi paradoksi i zanimljivosti lokalnih izbora 2012.

izbori 2012Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini protekli u znaku velikog broja paradoksalnih i zanimljivih situacija. Svi stranački lideri sinoć su objavili da su baš oni odnijeli izbornu pobjedu. Niko nije priznao da je izgubio. Svi su u izbornim rezultatima pronašli nešto dobro ili nisu imali snage da priznaju da su im glasači okrenuli leđa.

Osim SDA i SDS, koji su istinski pobjednici lokalnih izbora, jer su osvojili najveći broj načelničkih mjesta, pobjedu je objavio i SNSD koji izgubio načelnike u 26 općina, pa i SDP koji je ostao bez načelnika u dva dugogodišnja uporišta – Bihaću i sarajevskom Novom Gradu.

Smiješna, a ujedno i žalosna, bila je ponoćna konferencija za novinare Centralne izbore komisije (CIK) BiH. Dok u svim drugim zemljama svijeta državne izborne komisije objavljuju najrelevantnije rezultate izbora, predsjednik CIK-a Branko Petrić, pet sati nakon zatvaranja glasačkih mjesta, kazao je da političke stranke imaju aktuelnije i preciznije podatke od Centralne izborne komisije.

U Odžaku je prilikom otvaranja glasanja, predsjednik biračkog odbora uzeo neovlašteno 55 glasačkih listića za načelnika općine koje je označio i ubacio u glasačku kutiju, nakon čega je smijenjen.

Na biračkom mjestu u Domu kulture Srebrenica dva puta je došlo do prekida u glasovanju zato što su bili potrošeni svi listovi na dopunskom izvodu centralnog biračkog spiska.

Još jedna u nizu zanimljivosti na ovim lokalnim izborima je i to da su neki kandidati sa osvojenih manje od 100 glasova postali načelnici. Naprimjer, u općini Istočni Mostar, pobjednik na izborima za načelnika osvojio je svega 96 glasova te tako postao prvi čovjek općine. Zanimljivo je da je njegov jedini protukandidat osvojio pet glasova manje.

Kandidatima nekim općinama na ovim lokalnim izborima i nije bilo teško doći do pobjede, kao što je bio slučaj u općini Neum gdje su građani za načelnika općine imali priliku da glasaju samo za jednog kandidata, koji je naravno osvojio 100 posto glasova.

Po prvi put u historiji BiH na izborima za načelnika je izabrana pokrivena žena. Naime, Amra Babić je nova načelnica Općine Visoko, čime je postala prva žena načelnica neke općine u Europi koja nosi hidžab.

U nekim općinama kandidati za mjesto načelnika osvojili su manje od 10 glasova, kao što se desilo u općini Jezero gdje je posljednjeplasirani kandidat za načelnika osvojio samo jedan glas. Glasovao je sam za sebe. U općini Trnovo posljednjeplasirani kandidat za načelnika je ukupno osvojio četiri glasa.

Također, u nekim općinama je zabilježen i veliki broj nevažećih glasačkih listića. Primjerice, u općini Travnik od ukuno 44.320 birača ukupan broj nevažećih neoznačenih glasova iznosio je 1.713.

Također, zanimljiv je i upozoravajući podatak da se za glasovanje na lokalnim izborima prijavilo svega 37.359 državljana BiH od ukupno njih oko 1,5 milijuna, za koliko ih se pretpostavlja da žive u inozemstvu.

Procjenjuje se da se stranke i kandidati potrošili skoro devet milijuna KM na propagandu i agitiranje. Ako se to podijeli s prosječnom starosnom penzijom koja iznosi oko 300 KM, dođe se do zaključka da su stranke i kandidati na reklamiranje potrošili oko 30.000 starosnih mirovina.

U BiH je trenutno registrirano 190 političkih partija, što je čini svjetskim rekorderom prema broju političkih stranaka u odnosu na broj stanovništva. Promatrano prema broju stanovnika, u BiH na 20.209 stanovnika dolazi jedna politička stranka, prenosi cik.ba.