Sveučilište Vitez organizira međunarodnu konferenciju – Gospodarski sustav Europske unije i pridruživanje BiH

Nikola Grabovac - Rektor Sveučilišta VitezFranšizni centar BiH u Vitezu bit će domaćin Prve međunarodne konferencije “Gospodarski sustav Europske unije i pridruživanje Bosne i Hercegovine”, koja će biti održana u četvrtak i petak, 22. i 23. rujna.

Tim povodom danas je u prostorijama Sveučilišta “Vitez” u Travniku organizirana tiskovna konferencija.

Na konferenciji će biti predstavljeno skoro 60 znanstvenih referata. Znanstvene analize i rezultate istraživanja s područja ekonomskih, poslovnih pravnih i drugih aspekata procesa pridruživanja i širenja Europske unije, će predstaviti i o njima raspravljati sudionici iz 11 zemalja.

“Međunarodni značaj i tematika konferencije daju mogućnost za traženje znanstveno fundiranih i istraživački podržavanih ideja i prijedloga kako što efikasnije dalje razvijati procese pridruživanja i širenja Europske unije”, kazao je rektor Sveučilišta “Vitez” u Travniku Nikola Grabovac.

“Dugoročnost, vremenska neodređenost  i u tom kontekstu razni problemi prilagođavanja i razvoja poznati su i kod država koje su uključene u proces pridruživanja EU. Takvi problemi ‘zamaranja’ procesom pridruživanja objektivno jačaju u svim zemljama koje su uključene u proces pridruživanja pa i BiH u tome nije iznimka.

U tom kontekstu i vezano na teoretske i povijesne činjenice jako je važno da je baš Vitez i BiH domaćin znanstvene međunarodne konferencija vezana za rasprave o funkcioniranju sustava EU i na proces pridruživanja i širenja. Konferencija je pogodno organizirana u momentu sve većeg jačanja problema funkcioniranja i stabilnosti EU i u momentu potencijalne nesigurnosti vezano za dinamiku i način daljeg razvoja procesa pridruživanja i širenja EU”, kazao je profesor Ekonomskog fakulteta u Rijec Vinko Kandžija.