Sveučilište ‘Vitez’ i Metropolitan University iz Leedsa potpisali sporazum o suradnji

Sveučilište „Vitez” čiji su većinski vlasnici gospodarstvenici Viteza postaje sve respektabilnija i studentima zanimljivija obrazovno-sveučilišna institucija. Naime, nakon što je sve više uglednih profesora uključeno u obrazovni sustav ovog Sveučilišta, već ranije je potpisan ugovor o svestranoj suradnji sa Sveučilištima u Rijeci i Osjeku, u petak je, po općim ocjenama, ovo Sveučilište „Vitez” napravilo najveći i najvrjedniji iskorak. Jer, u Vitezu je potpisan okvirni sporazum o suradnji između Metropolitan University (“Circle” International Virtual College) iz Leedsa u Engleskoj i Sveučilišta „Vitez”. Sporazum su potpisali profesor engleskog Sveučilišta za marketing i menadžment, Claudio Vignali i dekan Sveučilišta „Vitez”, dr. Nikola Grabovac.

Ovim potpisanim sporazumom, čija bi realizacija u praksi mogla početi već početkom slijedeće akademske godine, ili najkasnije u 2013. godini, širom otvara vrata prodora Sveučilišta „Vitez” i na međunarodnu obrazovnu scenu. Jer, prema potpisanom okvirnom sporazumu u Vitezu će biti organiziran međunarodni magistarski i doktorski studij na engleskom jeziku, a vodit će ga profesori sa međunarodnog Sveučilišta iz Leedsa u Engleskoj. A posebno je važno naglasiti, diplome će biti verificirane od Sveučilišta u Leedsu i priznate u cijelom svijetu.

Prema riječima profesora Claudia Vignalija, očekuje se upis značajnog broja studenata iz Indije, Pakistana, Kine…, iz arapskih zemalja, ali i iz europskih zemalja koje, kao i Sveučilište „Vitez” do sada, ne mogu izdavati diplome međunarodno priznate za magistarski i doktorski studij.

Studenti iz inozemstva predavanje će pratiti i ispite polagati putem interneta, s obvezom početkom svakog semestra sedam radnih dana provesti na Sveučilištu „Vitez”, kako bi se neposredno upoznali s programom i gostujućim profesorima međunarodnog ranga i ugleda koji će i voditi ovaj studij.

Do suradnje ova dva sveučilišta, kazao je profesor Claudio Vignali, došlo je posredovanjem dr. Darka Tipurića, donedavnog dekana Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji je njegov dobar poznanik i suradnik a i prijatelj s rektorom dr. Nikolom Grabovcem i predsjednikom Upravnog odbora Sveučilišta „Vitez”, Franje Rajkovića.

Uz čestitke na potpisanom Sporazumu o suradnji dvojici uglednih profesora, Claudiu Vignaliu i Nikoli Grabovcu, predsjednik Upravnog odbora Sveučilišta „Vitez”, Franjo Rajković, je kazao: Ovo je novi, veliki iskorak našeg Sveučilišta, Viteza, a rekao bih i obrazovnog sustava Bosne i Hercegovine. Uspjeh i rezultat koji, u svakom slučaju može radovati sve dobronamjerne. Iskrene čestitke i zahvalnost svima koji su u ovom važnom projektu sudjelovali, a prije svega dr. prof. Darku Tipuriću, našem rektoru dr. Nikoli Grabovcu i predstavniku. Metropolitan Sveučilišta iz Leedsa, dr. Claudiu Vignaliu.

Zvonimir Čilić / VL