Sveti Jakov bio je snažna osoba puna vjere u Krista

Jučer je svečano proslavljen blagdan sv. Jakova, nebeskog zaštitnika župe Međugorje i zaštitnika hodočasnika. Središnje misno slavlje predslavio je fra Ivan Landeka – stariji, župnik Posuškog Graca i dugogodišnji međugorski župnik.

U suslavlju je sudjelovao međugorski župnik fra Marinko Šakota i Miro Šego, župnik župe Čitluk, koji je na ovoj misi proslavio 25. godina svećeničkog života te brojni svećenici. Inače, fra Miro je rodom iz Bijakovića iz župe Međugorje.

Tradicionalna procesija

Svečano slavlje započelo je tradicionalnom procesijom i nošenjem kipa sv. Jakova iz župne crkve ulicama Međugorja, pa sve do Gaja. Kip su ove godine nosili članovi Udruge “Milosrdni otac” uz tradicionalno pjevanje litanija.

U procesiji su sudjelovali svećenici, vjernici, župljani i hodočasnici. Na početku misnog slavlja sve je pozdravio međugorski župnik fra Marinko Šakota, istaknuvši kako je sv. Jakov veliki apostol koji je prvi podnio mučeništvo za Isusa i tako upisan u knjigu vječnosti. Na početku misnog slavlja fra Ivan Landeka je kazao kako sv. Jakov nije imao ništa s lošim stvarima i navikama. Bio je snažna osoba, osoba vjere. Za njega je Isus Krist bio sve i na prvom mjestu” – kazao je bivši međugorski župnik. U svojoj propovijedi fra Ivan Landeka je okupljenim vjernicima kazao kako je “sv. Jakov prvi od apostola koji je svoje svjedočenje za Krista potvrdio mučeničkom smrću. I na početku ovog razmišljanja moramo postati svjesni te činjenice. Bilo je to svjedočenje gdje njemu nije ništa više ostalo iz vjernosti i ljubavi prema Kristu. I ta činjenica nas mora malo protresti. Sv. Jakov riskira da mu ništa ne ostane zbog ljubavi prema Kristu”, kazao je fra Ivan. Dotaknuvši se međugorske župe fra Ivan Landeka je istaknuo: “Dragi župljani, vi ste zajedno sa svojim fratrima stavljeni u jednu vrstu izloga. Sve što dobro napravite bit će dvostruko manje vrijedno, nego na drugom mjestu i sve što se loše ovdje dogodi bit će dvostruko veća sramota, nego da se to dogodi na drugom mjestu. S tim trebamo računati. Zato dragi župljani budimo kao sv. Jakov i recimo: “Neću ti Bože ništa uskratiti!’’

U ovoj župi svetkovina sv. Jakova bila je dugo jedan važan vjernički događaj, ne samo vjernički već i društveni jer se mnogi sjećate “derneka” za svetog Jakova.

Ova župna crkva stavljena je pod zaštitu sv. Jakova. Istina, posljednjih 36 godina, ova svetkovina malo pomalo dolazi u drugi plan. Kao da potiho nestaje sv. Jakova.

Zaštitnik hodočasnika

No, kao župa ne bismo trebali zapustiti ovu svetkovinu. Posebice jer je sv. Jakov zaštitnik hodočasnika.

I ovo mjesto kroz koje hodočasnici prolaze je mjesto kojem je potreban sv. Jakov, možda više nego što je to bilo ikada prije.

Fra Ivan Landeka je na poseban način čestitao fra Miri Šegi, župniku župe Čitluk, inače podrijetlom iz Bijakovića iz međugorske župe, na proslavi 25. godina svećeničkog života.

“Dragi fra Miro, ti si pošao redovničkim i svećeničkim putem, gdje si bio svjestan da te Bog neće prevariti. Želim ti da ustraješ u toj vjeri i da Bog blagoslovi milošću i podrškom tu tvoju sigurnost”.

Na kraju se svima na poseban način zahvalio međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Prethodni članakIzetbegović neće doći na sastanak koji organizira Čović
Sljedeći članakLice J.A. iz Zenice lišeno slobode zbog iznude i ugrožavanja sigurnosti