Švedske klompe iz Travnika

Poznate švedske klompe modernog dizajna već četiri godine proizvodi kompanija Maguba u mjestu Turbe kod Travnika, a klompe završe na tržištima širom svijeta.

Piše Alema Pendek | Oslobođenje

Kompanija Maguba je, odlukom vlasnika, zbog troškova poslovanja i proizvodnje 2010. premještena iz Švedske u BiH.

Kako je za Oslobođenje kazala Senada Selimović, direktorica kompanije, godinu dana radili su u iznajmljenom prostoru, da bi 2011. kupili jednu novu halu u kojoj i danas rade.

Narudžbe iz Japana

– Proljeće je vrijeme kada mi imamo najviše posla jer treba zadovoljiti i ispuniti sve narudžbe koje dobivamo. Malo jeste veći tempo ovih dana, ali sve uspijevamo završiti na vrijeme, istakla je Selimović.

Prema njenim riječima, Maguba godišnje proizvede oko 50.000 pari klompa, koje sve idu u izvoz, točnije u Švedsku, zatim dalje u SAD, koji imaju njihovu licencu i koji prema riječima direktorice Selimović, diktiraju gdje će se klompe prodavati.

– Zasada ih ne prodajemo u BiH, a osim Amerikanaca sad su nam se priključili i Japanci koji su nam već poslali nekoliko narudžbi, naglasila je Selimović.

Stalni rast narudžbi i posla rezultira i stalnim otvaranjem novih radnih mjesta. Maguba je počela s 12, a sada ima 40 radnika.

– U posljednjih mjesec i po zaposlili smo 13 radnika, a pretpostavljamo da ćemo do kraja godine sigurno trebati još 20 radnika, naglasila je Selimović.

Ona je dodala kako je Maguba jedina firma u Europi koja radi ovakav program obuće s ovakvim mašinama. Da bi zaokružili svoj proces rada kompanija je nedavno aplicirala i prošla zahtjevnu selekciju programa The Challenge švedske Ambasade u BiH, iz kojeg se kompanijama koje imaju dobre projekte dodjeljuju grant-sredstva. Maguba je dobila grant od 15.000 eura koji će biti utrošen na nabavku sušare za drvo.

– Mi u BiH kupujemo sirovinu, točnije, balvane režemo u našoj pilani, koju smo kupili prije dvije godine i jedino nam je nedostajala sušara za drvo kako bismo zaokružili proizvodnju u krugu kompanije. Do sada smo drvo sušili u Donjem Vakufu i veliki problem nam je bio transport. Već smo pronašli sušaru u Mariboru (Slovenija) koju bismo trebali dobaviti naredne sedmice i onda bismo imali zaokruženu svu proizvodnju od balvana do gotovog proizvoda pakovanog u kutije, kazala je Selimović.

Domaći materijali

Pošto je riječ o svjetski poznatim klompama sva sirovina mora biti vrhunskog kvaliteta te se trude da što više sirovina nabavljaju iz BiH.

– Svu ambalažu nabavljamo u BiH, od kutija za pakovanje, transport, preko konca, igala do ljepila i drugog. Jedino u inostranstvu nabavaljamo kožu i niklovane male eksere.
Naime, kožu kupujem u Holandiji, jer kvalitet kože za naš proizvod mora biti prvoklasan i taj kvalitet u BiH još nisam našla, što ne znači da u budućnosti neću naći neku firmu iz BiH koja će moći ispoštovati kvalitet koji mi tražimo. Slična situacija je i sa malim niklovanim ekeserima koje trenutno nabavaljamo u Sloveniji, mada nam se nedavno javila firma iz BiH i nadam se da će oni uspjeti da zadovolje kvalitet kako bismo i to nabavljali u BiH, naglasila je Selimović.

Prema njenim riječima, njima bi bilo lakše kad bi sve nabavljali u BiH i zbog transporta i zbog carina i ostalog, jer kako ističe, ukoliko joj nestane određene sirovine mnogo bi je lakše bilo nabaviti iz BiH.

– Trenutno 85 posto materijala za klompe nabavljamo iz BiH i ja se nadam da ćemo uspjeti zaokružiti nabavku svih potrebnih materijala iz BiH, kazala je Selimović.