Šveđani uveli šestosatno radno vrijeme pa zaključili da je preskupo

Dvogodišnji pilot projekt šestosatnog radnog vremena medicinskih sestara u švedskom Goetheburgu pokazao je da se zaposlenice osjećaju zdravije, manje izostaju s posla, a time su se poboljšano brinule o pacijentima, no troškovi su ipak bili preveliki, piše The Independent.

Švedski eksperiment šestosatnog radnog vremena mogao bi biti osuđen na propast nakon dvogodišnje probe koja je pokazala da je trošak veći od koristi.

Zaposlenici su zadovoljni, ali troškovi su preveliki

Šezdeset osam medicinskih sestara u staračkom domu u Goetheburgu smatrale su smanjenje broja radnih sati sa šest na osam poticajnim za njihovo zadovoljstvo, zdravlje i sam posao – brigu o pacijentima.

Prvi rezultati ovog eksperimenta pokazali su da su postignute sve ciljane prednosti, no zbog toga je grad morao zaposliti 17 dodatnih radnika, što je znatno povećalo troškove. Gradski su dužnosnici odlučili da neće trajno zadržati takvo radno vrijeme upravo iz straha da bi trošak mogao biti izvan kontrole. Daniel Bernmar, lokalni političar koji je bio glavni zagovaratelj šestosatnog radnog vremena kaže da se to rješenje pokazalo preskupim. Unatoč tome, i dalje podržava princip smanjenja radnih sati.

Start up scena i dalje za taj prijedlog

‘Vjerujem da bi skraćenje radnih sati moglo postati trajno rješenje’, rekao je. ‘Što bogatiji budemo, to više moramo iskoristiti tu prednost na neki drugi način’, dodaje.

Dok je javni sektor za sada odbacio tu ideju, švedska je start-up scena još uvijek za to otvorena. Filimundus, tvrtka za razvoj aplikacija u glavnom gradu Stockholmu prošle je godine uvela šestosatno radno vrijeme.

‘Osmosatno radno vrijeme nije tako učinkovito kao što biste pomislili’, rekao je Lindus Feldt, šef te kompanije.
‘Ostati fokusiran na specifični posao tijekom osam sati zahtjevno je, a istovremeno je teško uskladiti takav posao s privatnim životom’, dodaje, prenosi Net.hr.

Prethodni članakMladi košarkaški dvojac iz Viteza, blizanci Ivišić, na pripremama U14 reprezentacije Hrvatske
Sljedeći članakTrump pozvao 2Cellos na inauguraciju, a oni ga odbili