Svečanosti u povodu Dana KŠC u Travniku

Prigodnim vjerskim i kulturnim svečanostima u srijedu u kasno poslijepodne i u predvečerje obilježen je Dan katoličkog školskog centra u Travniku, koji baštini tradiciju Velike nadbiskupske gimnazije koju su 1882. godine osnovali isusovci a rad joj zabranili partizani u listopadu 1944. godine.

Centar nosi ime sluge božjeg Petra Barbarića, svog učenika koji je nakon dugotrajne bolesti umro na Veliki četvrtak 15. travnja 1897. u 23 godini života, dan nakon što je položio redovnički isusovački zavjet. Dan njegove smrti određen je i za Dan ovoga Centra utemeljenog u jesen 1998. godine.

Petar Barbarić pokopan je na travničkom groblju „Bojna“, a nakon što je 1935. godine pokrenut postupak za njegovu beatifikaciju, tijelo mu je preneseno u sjemenišnu crkvu sv. Alojzija u zdanju Velike nadbiskupske gimnazije. Tijelo je nestalo 1952. godine kada je i zabranjeno hodočastiti na njegov grob. Lijes s posmrtnim ostacima sluge božjeg Petra Barbarića pronađen je 17. srpnja 1998. godine u zazidan u podrum crkve sv. Alojzija a njegovi zemni ostaci, uz sve crkvene i vjerske počasti pokopani su u ovoj crkvi 23. srpnja iste godine.

Rođen je u Šiljevištima kog Klobuka u Hercegovini od oca Ante i majke Kate, rođene Toljev, koji su svoje devetoro djece uzorno, kršćanski odgojili. Brata mu Marka, svećenika franjevca, ubili su (spalili) partizani na Širokom Brijegu 1945. godine.

Već dugi niz godina vjerni katolički puk srednje Bosne, i ne samo s tog područja, moli se za njegovu beatifikaciju, a stižu najave, istina neslužbene, da bi Petar Barbarić uskoro trebao biti proglašen blaženikom.

Katolički školski centra „Petar Barbarić“ je ugledna obrazovna ustanova kojoj je na čelu vlč. Željko Marić. U Osnovnoj školi (ravnatelj prof. Dragan Volić), u 24 odjela ima 582 učenika, a u Gimnaziji (ravnatelj prof. Vinko Martinović), u 10 odjela 240 učenika, među njima je 39 sjemeništaraca.

U povodu Dana KŠC „Petar Barbarić“ u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija, gdje počiva i sluga božji Petar Barbarić, u srijedu je služena koncelebrirana sveta Misa koju je, uz konceelebraciju ravnatelj KŠC vlč. Željka Marića i dekana Bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, don Pave Jurišića i još deset svećenika, predvodio Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski. Pred početak misnoga slavlja prigodnim riječima učenicima i njihovim roditeljima obratio se ravnatelj KŠC „Petar Barbarić“, vlč. Željko Marić.

Za ovu prigodu učenici su u hodnicima i učionicama izložili svoje likovne i literarne radove, a u velikoj Auli Centra održana je akademija koju su pripremili učenici i njihovi nastavnici. Ovom lijepom kulturnom događaju, u prepunoj Auli, bili su i predstavnici društvenog života Travnika i Srednjobosanske županije, predstavnici islamske i pravoslavne vjerske zajednice, a prisutan je bio i uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Dan kasnije, u četvrtak, obilježen je i Dan sjemeništa. Tim povodom održan je i susret župnika i sjemeništaraca iz njihovih župa, a susretu i razgovoru bili su prisutni njihovi odgojitelji i uzoriti kardinal Vinko Puljić. Zavjetno euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi predvodio je Vinko kardinal Puljić, a dramski prikaz povijesti sjemeništa priredili su i u Auli izveli travnički sjemeništarci.

Prethodni članakTužna sjećanja Vitežana 22 godine poslije
Sljedeći članakTuča na Brnjacima: Izboden 40-godišnjak