Svečanosti u povodu Dana KŠC “Petar Barbarić” Travnik

S nizom svečanosti, vjerskih  i kulturnih, u četvrtak navečer je završeno trodnevno obilježavanje Dana Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku i isusovačkog sjemeništa koje djeluje u okviru ovoga Centra.

Svečanosti su počele u utorak, 7. svibnja prigodnim čestitkama direktora Ante Rajića, a tijekom dana  priređen je i kulturno-zabavni program za osnovce- „Školska šarenica“. Narednog dana, 8. svibnja u sjemenišnoj crkvi sv. Alojza slavljena je sveta misa zahvalnica, a u popodnevnim satima  upriličena je prigodna akademija  za učenike starijih razreda.

Treći dan, u četvrtak 9. svibnja kada je i obilježen  Dan sjemeništa bilo je, moglo bi se reći, najsvečanije i najbogatiji vjersko-kulturni program. Naime, u prvim prijepodnevnim satima održan je susret biskupa , provincijala, generalnih vikara i dekana. Upriličene su hodočasničke pobožnosti, nakon čega je u sjemenišnoj crkvi sv. Alojza upriličeno euharistijsko slavlje. 

Koncelebriranu svetu misu, uz  dvadesetak  svećenika u koncelebraciji, i još njih tridesetak u crkvenim klupama, predvodio je vrhbosanski  nadbiskup, metropolit, kardinal Vinko Puljić. U koncelebraciji su bili i biskupi, msgr. Ratko Perić, msgr. Franjo Komarica, msgr Marko Semren i msgr. Tomo Vukšić, te papinski nuncij u BiH, Luigi Pezzuto. Svečanom euharistijskom slavlju prisustvovali su  brojni građani iz cijele Lašvanske doline – gospodarstvenici, javni i kulturni djelatnici, politički dužnosnici na čelu s predsjednikom Federacije BiH, Marinkom Čavarom. Pred početak misnoga slavlja  sve prisutne prigodnim riječima pozdravio je ravnatelj KŠC, don Željko Marić.

U propovijedi, ili pak govoru, što bi se i tako moglo reći, o ulozi i važnosti svete mise u životu vjernika-katolika, o molitvi, vjeri, odanosti, o važnosti obitelji i obiteljskog života…, propovijedao je , biskup Franjo Komarica. Posebno se osvrnuo na  nemjerljivo važnu ulogu svećenika, svećeničke pastorale, na ulogu, put i zadatke koji čekaju sadašnje sjemeništarce, buduće svećenike,  u teškim vremenima punim različitih iskušenja, „kada se i pokaže tko je tko i što je što“.  Obraćanje biskupa Komarice zaista je bilo zanimljivi, sadržajno i poučno…, ne samo za  mlade sadašnje i buduće svećenike, nego i uopće za vjernike. Govorio je biskup Komarica i o Slugi Božjem, Petru Barbariću, travničkom sjemeništarcu, rođenom u Klobuku koji je nakon teške i neizlječive bolesti umro 15. travnja 1897. godine, u 23. godini života, dan nakon što je položio redovničke isusovačke zavjete. Njegovo ime, čija se beatifikacija željno čeka, nosi Katolički školski centar koji baštini tradiciju Velike nadbiskupske gimnazije koju su u Travniku daleke 1882. godine osnovali isusovci, a rad joj  zabranila komunistička vlast u listopadu 1944. godine, nakon što su partizani zauzeli Travnik. KŠC „Petar Barbarić s radom je počeo 28. rujna 1998. godine.

A u večernjim satima u četvrtak 9. svibnja u auli KŠC premijerno je izvedena vrlo zanimljiva i vrlo kvalitetna predstava  – „Snovopriča o Petru Barbariću“, u izvedbi Hrvatskog kazališta Travnik; Pozorišta Travnik i Dramske scene KŠC Travnik. Predstavu su režirali, Rusmir Agaćević i Anto Bilić, scenograf i kostimograf je Dejan Pranjković, a glume, Matej Baškarad, Riberto Zahirović, Darko Smodek, Antonio Bilić i Nebojša Filipović. Velika aula KŠC bila je prepuna, a autori predstave – redatelji, kostimograf i scenograf, te glumci – izvođači doživjeli su burna odobravanje, a na kraju predstave prave ovacije.