Svečanosti u Katoličkom školskom centru u Travniku

Svečano  i dostojanstveno u petak je u Travniku obilježen Dan Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“, koji baštini tradiciju Velike nadbiskupske gimnazije koju su u Travniku daleke 1882. godine osnovali isusovci, a rad joj zabranili komunističke strukture vlasti nakon što su u listopadu 1944. godine partizani pokorili Travnik.

Ova ugledna obrazovno-odgojna ustanova nosi ime Sluge božjeg Petra Barbarića, svog učenika koji je nakon dugotrajne i u to vrijeme neizlječive bolesti umro na Veliki četvrtak 15. travnja 1897. godine u 23. godini života, dan nakon što je  položio redovničke isusovačke zavjete. Dan njegove smrti određen je  za Dan ovoga Centra koji je, na veliku radost hrvatskog katoličkog puka u Lašvanskoj dolini pa i na širem području, počeo s radom 28. rujna 1998. godine.

Petar Barbarić je pokopan na travničkom groblju Bojna, a nakon što je 1935. godine pokrenut postupak za beatifikaciju, njegovi posmrtni ostaci preneseni u crkveno zdanje crkve sv. Alojzija smještene u sklopu Velike nadbiskupske gimnazije. Lijes s posmrtnim ostacima Petra Barbarića nestao je 1952. kada je i zabranjeno hodočastiti na njegov grob, a pronađeno je 17. srpnja 1998. godine zazidano u podrumu crkve sv. Alojzija. Njegovi zemni ostaci, uz vjerske počasti koje je predvodio  vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kardinal Puljić, pokopani su u crkvi 23. srpnja iste godine.

Sluga božji Petar Barbarić za čiju se beatifikaciju već dugi niz godina moli vjerni lašvanski,  srednjobosanski  i sve više i hercegovački katolički puk rođen je  19. svibnja 1874. u Šljivištima u župi Klobuk u općini Ljubuški. Imao je osmoro brače i sestara, a brata mu Marka, svećenika franjevca, ubili (spalili) su partizani 1945. u Širokom Brijegu.

U ovom Centru, u ovoj uglednoj obrazovnoj ustanovi, kojoj je na čelu don Željko Marić, u Osnovnoj školi ravnateljice prof. Magdalene Ljubos, u  24 odjela s 480 učenika, a u Gimnaziji ravnateljice Ivane Ćurčić,.., u  10 s 191  učenik0m, od čega 18 sjemneništaraca. No, treba reći da je Katolički školski centar „Petar Barbari, uz  novoizgrađenu Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novojh Biloj i Poslovni centra „PC – 96.“  Vitezu, važan temeljac ostanka i opstanka Hrvata na srednjobosanskom području.

U povodu Dana KŠC „Petar Barbarić“ i 120 godišnjice smrti Petra Barbarića (15. travnja 1897.) cijeli petak 21, travnja u KŠC i crkvi sv. Alojzija odvijale su se prigodne molitvene i kulturne svečanosti, no centralni dio proslave održan je  u večernjim satima. Naime u sjemenišnoj crkvi održano je euharistijsko slavlje koje je, uz koncelebraciju još osmorice svećenika, predvodio vlč. Ljubo Zadrić, posdiplomavc u Vatikanu, a nakon svete mise u Auli Centra održan je prigodna akademija za roditelje, učenika i brojne uzvanike. Svetoj misi i prigodnom programu prisutni su bili i  osnovci  iz Viteine u općini Ljubuški, te predstavnici struktura vlasti svih razina koje je predvodila predsjedateljica Doma naroda Parlamentarne skupštine F BiH, Lidija Bradara.

Dan ranije, u četvrtak svečano je obilježen i Dan Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“. Održan je susret župnika sjemeništaraca s odgojiteljima u Sjemeništu, a zavjetno euharijstijsko slavlje predvodio je  vrhobosanski nadbiskup, Vinko kardinal Puljić. Uz mnoštvo vjernika s područja Lašvanske svetoj  misi prisustvovalo je i izaslanstvo općine Ljubuški,na čelu s predsjednikom općine Slavkom Barbarićem.

Prethodni članakObjavljena imena dobitnika javnih priznanja općine Vitez
Sljedeći članakKakvo nas vrijeme očekuje