Svečano pušten u rad mamografski aparat u Domu zdravlja Vitez

Dom zdravlja Vitez u petak je bio mjesto lijepe i hvale vrijedne svečanosti. Naime, i službeno, u ovoj uglednoj zdravstvenoj ustanovi, u rad je pušten novi mamografski aparat s pratećom opremom, koji je zamijenio dosadašnji zastarjeli i nekvalitetni. A Dom zdravlja Vitez, već dugi niz godina, je s tim mamografskim aparatom vršio funkciju ranog otkrivanja raka dojke za žene s područja novotravničke, travničke i viteške općine. I ubuduće i novoinstalirani aparat bit će na raspolaganju ženama s područja ove tri srednjobosanske općine, no sada s daleko kvalitetnijim vremenskim i dijagnostičkim učinkom.

No, zanimljivo je, ovaj aparat s komorom za razvijanje filmova, vrijedan preko 90 tisuća KM, kupljen je nakon humanitarne akcije koju je pokrenula i vodila Udruga građana Svjetlost iz Viteza, na čelu s predsjednicom Dragicom Jurčević. U akciju vrijednih Vitežanki uključila se i Udruga poslodavaca Vitez na čelu s predsjednikom Alojzom Mlakićem, a uz posredovanje Marine Pendeš, zamjenice ministra obrane BiH, uključilo se norveško veleposlanstvo u BiH, kao najveći donator, pa je ova akcija vrijedna pozornosti i poštovanja vrlo brzo završila kupnjom vrijednog aparata koji će mnogim ženama s područja tri srednjobosanske općine omogućiti rano otkrivanje raka dojke i nakon toga uspješno liječenje.

Simboličkim presijecanjem vrpce momografski aparat je puštrn u rad, a tom činu koji je popraćen burnim pljeskom okupljenih, prethodilo je prigodno obraćanje i rijeći zahvale ravnatelja Doma zdravlja Vitez, dr. Boška Pavlića, predsjednice Udruženja građana Viteza, Svjetlost, Dragice Jurčević i veleposlanice Kraljevine Norveške u BiH, Lilloe Vibeke.

Predsjednica Udruženja građana Viteza, Svjetlost, posebno se zahvalila na podršci zamjenici ministra obrane BiH, Vitežanki Marini Pendeš, te cvijećem i grbom grada Viteza, norveškoj veleposlanici u BiH.

Ovoj lijepoj svečanosti uz djelatnike Doma zdravlja Vitez, članice Udruženja građana Svjetlost, prisutni su bili i brojni uzvanici a među njima i predstavnici općine Vitez, na čelu s predsjedateljem OV, Tomislavom Bošnjakom-Matićem, predstavnici županijskom Ministarstva zdravstva, i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Srednjobosanske županije, Slavko Sikirić.

Zvonimir Čilić

dom2dom3dom4