Svečano otvorena etno galerija Napredak

Večeras je s početkom od 19,00 sati svečano otvorena etno galerija Napredak koja je smještena na potkrovlju zgrade Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” podružnica Vitez.

Nakon nekoliko mjeseci intenzivnih radova na potkrovlju zgrade Napretka u Vitezu, uloženih preko 30.000,00 KM, a financiranih od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Općine Vitez, uspješno je realiziran navedeni projekat. Radovi na rekonstrukciji napretkovih prostorija i uređenju Etno galerije izvedeni su prema projektu arhitektice Nataše Križanović, članice UO HKD „Napredak“ Vitez

Na samom početku svečanosti, voditeljica programa, tajnica UO HKD „Napredak“ Vitez, Marina Alilović pozvala je predsjednicu viteškog Napretka Gordanu Mišković da se obrati prisutnima. U svojemu emotivnom govoru, a s obzirom na značaj navedenog projekta, Mišković je prisutnima zahvalila na dolasku i izrazila zadovoljstvo završetkom radova na galeriji.

„Večeras smo jako sretni jer smo dobili novi prostor kojega smo nazvali Etno galerija, a zapravo  radi se o višenamjenskom prostoru za probe za etno galeriju i galeriju malih skulptura, te za prostor za male programe. Naša Podružnica ima veliki broj sekcija i svake večeri dvije do tri skupine imaju probe. Nekada, kada u našoj glavnoj dvorani imamo javne programe naprosto otkažemo redovite probe ili iste održimo subotom jer nismo imali termina. Posebno je značajno da smo ovaj prostor dobili na korištenje za vrijeme pandemije korona virusa kada neke sekcije dijelimo u manje skupine, zbog toga izražavamo iznimnu zahvalnost Vladi Republike Hrvatske koja je prepoznala našu namjeru, kao i zahvalnost organizacijskom odboru u našim općinskim vlastima koji su se svesrdno uključili da ova zgrada zasja kao upečatljivo mjesto na ulazu u Vitez preko novoga mosta“ istaknula je između ostalog u svojemu govoru Gordana Mišković.

Nakon govora predsjednice, Riter etno orkestar je izveo etno skladbu, u sastavu Maja Mišković(violina), Lara Petrović (violina), Filip Kupreškić (tamburica) i Marko Plavčić (harmonika), a prisutnima se zatim obratio i predsjednik Organizacijskog odbora Napretkove etno galerije Zoran Kupreškić. Kupreškić je kazao između ostalog i da je ovo jedan od najznačajnijih projekata koje je viteški Napredak realizirao posljednjih godina te se zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog, kako za Napredak, tako i za čitavu općinu Vitez, značajnog projekta.

U ime konzularnog predstavništva u Vitezu riječima podrške u radu viteškom Napretku obratio se konzul Pero Bilušić.

Program je upotpunjen osim nastupa Riter etno orkestra i predstavljanjem knjige Vitežanina Ante Zirduma pod nazivom „Onaj koji ne zna koliko zna“. Recezent ove knjige zanimljivoga  naslova bio je viteški pjesnik Željko Kocaj.

Druženje svih prisutnih je kratko, a sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama, nastavljeno u Klubu Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Vitez.

Prethodni članakVeliki spektakl: Najbolji hrvatski MMA borac Roberto Soldić po drugi naslov prvaka ide pulskoj Areni?
Sljedeći članakMilorad Dodik preuzima mjesto predsjedatelja Predsjedništva BiH