Svečano otvorena 5. međunarodna likovna kolonija u organizaciji HKD ‘Lašva’ Vitez

Već tradicionalno, peti put zaredom, Hrvatsko kulturno društvo „Lašva” iz Viteza u kolovozu organizira međunarodnu likovnu koloniju. Tako je i ove godine, a u četvrtak u gučogorskom samostanu, najvećem svetištu svetog Franje u Bosni, svečano i prigodno je upriličeno otvaranje i početak rada ove sve poznatije likovne kolonije na kojoj sudjeluju umjetnici iz Republike Hrvatske i svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Ovaj put u radu kolonije sudjeluje 17 umjetnika iz Splita, Zadra, Koprivnice, Tuzle, Livna, Čapljine, Mostara, Čitluka i iz mjesta Lašvanske doline. Okupljene umjetnike u znamenitom samostanu sv. Franje u Gučoj Gori, izgrađenom 1857. godine, prigodnim riječima pozdravio je gvardijan fra Drago Pranješ Čarli. Izrazio je nadu kako će samostan i sveti Franjo te prekrasni podvlašički kraj biti vrhunske inspiracije umjetnicima za njihovo umjetničko stvaralaštvo.

Kolonija će trajati tri dana, bit će organizirana i likovna radionica za talentiranu djecu s područja Lašvanske doline a vodit će je akademski slikar iz Zenice, Duško Abramušić. Nakon Guče Gore umjetnici će danas i sutra raditi i inspiraciju za svoja djela tražiti u Vitezu, u ekološki potpuno zaštićenom izvorištu pitke vode „Kremenik”.

Organizator i voditelj kolonije je osnivač KUD-a „Lašva”, poznati književnik i kulturni djelatnik, Željko Kocaj, a ovogodišnji pokrovitelj je viteško poduzeće VG Monting, vlasništvo Vlatka Grabovca.

Zvonimir Čilić / VL