Svečano obilježena 28. obljetnica utemeljenja Viteške brigade

Predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Viteza skupa s zapovjednicima bojni i satnija te zapovjedništvom, prvo postrojavanje prve postrojbe u hrvatskim odorama na mjesnom nogometnom igralištu u Šantićima nadomak Viteza 18. rujna 1991. godine, odabrali su za Dan osnutka „Viteške“ brigade HVO-a.

U srijedu, u predvečerje,  18. rujna u Vitezu su upriličene prigodne svečanosti u povodu 28. godišnjice utemeljenja “Viteške“ brigade HVO-a. Tim povodom u župnoj crkvi svetog Jurja u Vitezu slavljena je sveta misa zadušnica za sve poginule i ubijene pripadnike Viteške brigade i hrvatske civile  koju je predvodio župnik Velimir Bavrka .

Nakon svete mise uz spomen obilježje poginulim i ubijenim braniteljima Viteza podignutim ispred zgrade Općine, cvijeće su položili i svijeće upalili ratni zapovjednici brigade koje je predvodio brigadir Mario Čerkez, predstavnici struktura političke, zakonodavne i izvršne  vlasti općinske, županijske, federalne i državne razine, koje su predvodili Boris Matjanović i Marina Pendeš. To su učinili i predstavnici obitelji poginulih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, te predstavnici OS Bosne i Hercegovine

U Hrvatskom domu održana je svečana akademija na kojoj su se prigodnim pozdravnim i čestitarskim riječima okupljenim obratili  brigadir Dragan Vinac, predsjednik HDZ-a Vitez i federalni parlamentarni zastupnik, Boris Marjanović, Marina Pendeš, ministrica obrane BiH i brigadir Mario Čerkez, ratni zapovjednik „Viteške“ brigade HVO-a. Ovom prigodom pročitan je i kronološki sažetak –  podsjećanje  na teški ratni put „Viteške brigade“ koji je iza sebe ostavio neizbrisiv pozitivni trag obrane Viteza, Lašvanske doline, Središnje Bosne i Bosne i Hercegovine je. Lijepom i sjetnom ugođaju u Hrvatskom domu doprinos su dale svojim izvedbama i dvije mlade Vitežanke, sestre, Vanja i Sunčica Strukar.

Pripadnici „Viteške“ brigade borili su se protiv srpskih snaga i tzv JNA u obrani Jajca, Travnika i Bugojna i drugih područja srednje Bosne, a kasnije i protiv daleko brojnijih i nadmoćnijih snaga Armije BiH u obrani Viteza i 316 dana  potpuno opkoljene Lašvanske doline. Nakon potpisanog Vašingtonskog sporazuma, kada više nije bilo oružanih sukoba s pripadnicima A BiH, pripadnici „Viteške“ brigade borili su se i u oslobađanju dijelova općine Travnik i Novi Travnik, u oslobađanju Kupresa, Jajca, Vlašića, Glamočkog područja… Samo u obrani Viteza poginula su ili su ubijena 653 pripadnika  HVO-a i hrvatska civila, a među njima u najvećem broju pripadnici „Viteške“ brigade HVO-a. Više od dvije tisuće pripadnika Brigade je lakše ili teže ranjeno jednom ili više puta.