Svečano obilježena 25 godišnjica osnivanja ZP Vitez

Svečano i dostojanstveno Hrvati srednje Bosne, pripadnici HVO-a, istaknuti ratnici i ratni zapovjednici, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predstavnici obitelji poginulih i nestalih branitelja, te brojni uglednici iz političkog, gospodarskog i kulturnog života sa srednjobosanskog područja u petak su obilježili dvadesetpetu godišnjicu osnivanja Zbornog područja Vitez.

Svečanosti su održane u Vitezu a svojom nazočnošću, značaju i važnosti osnivanja i ratnoj ulozi koju je imalo ZP Vitez dali su i ugledni gosti iz Republike Hrvatske, te dužnosnici hrvatskog naroda u strukturama svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini koje su predvodi ministrica obrane BiH, Marina Pendeš i predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara. Prisutni su bili i ratni zapovjednici Zbornog područja Vitez, Generali Filiup Filipović i Ilija Nakić.

Ovaj put domaćin i organizatori obilježavanja jubilarne dvadesetpete godišnjice osnivanja ZP Vitez bila je srednjobosanska Županijska Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a na čelu s predsjednikom, bojnikom Jozom Stojakom Mungosom i predsjednikom Organizacijskog odbora proslave, Generalom Ilijom Nakićem.

U povodu dvadeset petogodišnjeg jubileja osnivanja ZP Vitez u župnoj crkvi sv. Jurja u Vitezu slavljena je sveta misa zadušnica za sve poginule pripadnike HVO-a koju je predvodio viteški župnik fra Velimir Bavrka. Nakon svete mise uz spomen-obilježje palim braniteljima Viteza podignutom ispred zgrade općine Vitez istaknuti ratni dužnosnici ZP Vitez, te gosti iz Republike Hrvatske položili su cvijeće i upalili svijeće, a molitvu opijela predvodio je, također viteški župnik, fra Velimir Bavrka.

U prepunoj dvorani Hrvatskog doma u Vitezu tim je povodom upriličena svečana akademija na kojoj je o razlozima osnivanja ZP Vitez, o nemjerljivoj ulozi koju je ova vojna organizacija imala u obrani Hrvata na području srednje Bosne i kasnije u oslobađanju Kupresa, Glamoča, Donjeg Vakufa, Jajca, platoa Vlašića…, govorio je ratni zapovjednik ZP Vitez, General Filip Filipović, te mlada novinarka portala Dnevnik.ba, Glorija Lujanović  koja je pročitala  teški a uspješni ratni put postrojbi Z:P Vitez. Na tom putu, u borbama za obranu srednjobosanskog pa i šireg područja i hrvatske opstojnosti na njima sudjelovalo je blizu 30 tisuća pripadnika HVO-a, poginulo ih je 2459 a ranjeno 5799.

Prigodnim riječima okupljenim na ovoj lijepoj svečanosti, važnoj obljetnici, obratio se viteški načelnik, Tomislav Bošnjak Matić, bojnik Jozo Stojak Mungos, ratni zapovjednik, general Filip Filipović i Marinko Čavara koji je vrlo emotivno i konkretno govorio kroz što sve, u poratnom periodu, pa i danas, prolazi hrvatski narod u BiH  Istaknuo je i nerazumijevanje, u pojedinim vremenskim periodima, određenih političkih struktura i političkih opcija u Republici Hrvatsko, kada su u pitanju problemi s kojim se Hrvati u BiH svakodnevno susreću.

Prigodno, okupljenim su se obratili i izaslanik predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, hrvatski veleposlanik u BiH, Ivan Del Vechio, ministar branitelja u Vladi RH i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, Tomo Medvjed, pomoćnik ministra obrane i izaslanik predsjednika Generalskog zbora i dopredsjednika Vlade RH, generala Damira Krstičevića, general Ivica Piličić. Svečanosti su bili prisutni i generali HV, Marinko Krešić, Ljubo Ćesić Rojs, Miljenko Galić i Ivica Primorac, te generali HVO-a, Mario Bradara, Dragan Ćurćić i brigadiri Dragan Vinac i Duško Grubešić.

Ovom prilikom jednom broju ratnih postrojbi i zaslužnim pojedincima dodijeljena su posebna priznanja, a svečanost su svojim nastupom uveličali mladi Zeničani, orkestar „Zlatne žice“ izvođenjem prigodnih domoljubnih pjesama.

Prethodni članakIzdan meteoalarm za danas i sutra u BiH
Sljedeći članakMaske na lice i pridružite se pokladnoj povorci u utorak!