Svečano obilježena 20. obljetnica Dana Sjemeništa i Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” Travnik

Nadbiskupsko sjemenište i Katolički školski centar „Petar Barbarić“ Travnik obilježili su dvodnevnim programom 20. obljetnicu obnove rada. Tim povodom u Travniku je jučer, u prepunoj sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage svečano misno slavlje predvodio Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski u koncelebraciji s biskupom Tomom Vukšićem, vojnim ordinarijem, mons. Pavom Jurišićem, mons. Matom Janjićem, travničkim dekanom i ostalim mnogobrojnim svećenicima. 

Nakon susreta sjemeništaraca s njihovim župnicima, okupljeni puk Lašvanske doline molio je pobožnost Petru Barbariću te je nakon toga pozdrav i dobrodošlicu kardinalu Puljiću i svim nazočnima uputio rektor vlč. Željko Marić te čestitao sjemeništarcima njihov dan.

U nadahnutoj propovijedi kardinal Puljić je između ostalog govorio kako ljudi s Bogom mogu kako hoće,a li ne dokle hoće. To najbolje pokazuje primjer onih koji su Petra skrili, njih nema, a Petar, on je i danas s nama. Također je objasnio kako nikad ne znamo koji je put Bog za nas pripremio. Kršćanin se taman privikne na dobro i onda ga Bog razdrma, jer se mi uljuljamo u sigurnost. Bitno je vjerovati da se sve događa s razlogom te Bog ima za nas plan. „Ono što je sluga Božji Petar Barbarić započeo to se i danas nastavlja“ zaključio je kardinal Puljić.

U jučerašnjoj svečanosti obilježavanja ove značajne obljetnice sudjelovali su i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta Federacije BiH, Stanko Barbarić, najbliži rod Petra Barbarića, župnici sjemeništaraca,te drugi ugledni gosti. Svečanosti su nazočili i učenici Osnovne škole Tina Ujevića Vitina iz Ljubuškog, u pratnji vjeroučiteljice Ane Bubalo i psihologice Andree Bubalo.

Svečanost obilježavanja nastavljena je u auli škole gdje je upriličena prigodna akademija. U svom kratkom obraćanju, rektor sjemeništa don Željko Marić podsjetio je na povijest sjemeništa od 1882. do 1945. kada je imovina oduzeta i rad zabranjen, potom na 1998. kada je nadbiskup vrhbosanski donio odluku o obnovi rada zajedno s novoosnovanim Katoličkim školskim centrom Petar Barbarić. Istaknuo je 20. godišnjicu obnove rada te same početke koji su bili jako teški kada je riječ o samom radu i povratu imovine koji ni do danas nije izvršen. Također, kazao je kako su ovaj Centar i sjemenište tu kako bi osigurali ostanak i pomogli u opstanku Hrvata.

Tijekom današnjeg dana služeno je zahvalno Euharistijsko slavlje, koje je predvodio Vinko kardinal Puljić, nakon čega je održana i prigodna akademija.

Prethodni članakGKM Vitez i “Lov na želju” večeras na 16. FSDS BiH u Konjicu
Sljedeći članakBusovača: U teškoj prometnoj nesreći poginula jedna osoba