Svečano obilježen Dan KŠC Petar Barbarić

Nizom prigodnih vjerskih i kulturnih svečanosti i događanja u Travniku je obilježen Dan Katoličkog školskog centra koji baštini tradiciju Velike nadbiskupske gimnazije koju su 1882. osnovali iususovci, a rad joj zabranili partizani nakon što su u listopadu 1944. porobili Travnik.

Ova ugledna obrazovna ustanova nosi ime Sluge božjeg Petra Barbarića, svog učenika koji je nakon dugotrajne, u to vrijeme neizlječive bolesti umro na Veliki četvrtak, 15. travnja 1897. u 23. godini života, dan nakon što je položio redovničke isusovačke zavjete. Dan njegove smrti određen je za Dan ovoga Centra koji je, na veliku radost hrvatskog katoličkog puka u Lašvanskoj dolini pa i na širem području, počeo s radom 28. rujna 1998. godine.

Petar Barbarić pokopan je na travničkom groblju „Bojna“, a nakon što je 1935. godine pokrenut postupak za njegovu beatifikaciju, tijelo mu je preneseno  u sjemenišnu crkvu sv. Alojzija u zdanju Velike nadbiskupske gimnazije. Lijes s posmrtnim ostacima Petra Barbarića nestao je 1952. godine kada je i zabranjeno hodočastiti  na njegov grob, a  je pronađen 17 srpnja 1998. godine zazidanu podrumu crkve sv. Alojzija. Njegovi zemni ostaci, uz sve vjerske počasti koje je predvodio uzoriti kardinal Vinko kardinal Puljić, pokopani su u ovoj crkvi 23. srpnja iste godine.

Sluga božji Petar Barbarić rođen je u Šiljevištima u župi Klobuk u  sadašnjoj općini Ljuuški, imao je osmoro braće i sestara, a brata mu Marka svećenika franjevca ubili su (spalili) „antifašisti“ partizani na Širokom Brijegu 1945. godine. Već dugi niz godina vjerni katolički puk srednje Bosne, i ne samo s tog područja, moli se za njegovu beatifikaciju, a stižu informacije, istina neslužbene, da bi Petar Barbarić, već ove godine mogao biti proglašen blaženim.

U ovomu Centru, u ovoj uglednoj obrazovnoj ustanovi kojoj je na čelu  vlč Željko Marić, u Osnovnoj školi ravnatelja prof.  Dragana Volića, u 24 odjela ima 533 učenika, u Gimnaziji ravnatelja prof. Vinka Martinovića, u 10 odjela 212 učenika od čega 24 sjemeništarca. A Katolički školski centar „Petar Barbarić“ u Travniku, mnogi Hrvati na lašvanskom i širem području, uz u poraću novoizgrađenu bolnicu u Novoj Biloj i  Poslovni centar PC – 96 u Vitezu, drže važnim temeljcima ostanka i opstanka Hrvata na ovom području.

U povodu Dana ovoga KŠC   i 119 godišnjice smrti Petra Barbarića (15, travnja 1897.) u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija smještenoj u zdanju Velike nadbiskupske gimnazije, u petak navečer slavljena je sveta misa. Uz koncelebraciju ravnatelja KŠC, vlč Željka Marića i dekana Bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, msgr. vlč. Pave Jurišića, te još devet svećenika , predvodio je uzoriti Vinko kardinal Puljić. Nakon svete mise kojoj su prisustvovali i dužnosnici općinskih i županijskih struktura vlasti na čelu s ministricom Katicom Čerkez, te hrvatski veleposlanik u Bih, Ivan Del Vechio, u velikoj dvorani Centra priređen je zanimljiv i kvalitetan kulturni program.

Dan ranije, uz svečanu euharistiju  u crkvi sv. Alojzija, uzoriti Vinko kardinal Puljić je razgovarao sa svećenicima matičnih župa  dvadeset četvorice  sjemeništaraca i njihovih odgojitelja i profesora u KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku.