Svečanim koncertom obilježen Dan Osnovne glazbene škole u Novom Travniku

Već 46 godina u Novom Travniku djeluje Osnovna glazbena škola koja nosi naziv Jakova Gotovca.

Na svečanom rođendanskom koncertu održanom tim povodom u dvorani Osnovne škole Novi Travnik, uz učenike matične škole iz Novog Travnika nastupili su i učenici područnih odjela iz Nove Bile, Busovače i Jajca: Mateo Jurešić i Matej Šimić na harmonici, Ajla Duranović i Elena Lozić na glasoviru četveroručno i Lucija Grubešić na violini. Područni odjel Vitez predstavile su učenice Petra Omazić i Ana Matošević na glasoviru četveroručno koje su dobitnice druge nagrade na prošlotjednom V. Natjecanju glazbenih škola u Zenici.

Posebnu notu koncertu dali su bivši učenici novotravničke osnovne glazbene škole koji su glazbeno obrazovanje nastavili na srednjoj glazbenoj školi te na muzičkim akademijama. Među njima su brat i sestra Domagoj i Marija Martinović. Nadareni klarinetist Domagoj Martinović, učenik je drugog razreda Srednje glazbene škole Jakova Gotovca u Novom Travniku u klasi profesoricve Martine Kojadin. Marija Martinović studira glasovir na trećoj godini Muzičke akademije Univerziteta Istočno Sarajevo u klasi profesorice Irine Skerl. Izvedbom Lisztovog Hodočašća Marija je ostvarila umjetnički doživljaj izrazito visoke razine.

Tradicionalno na ovaj dan Osnovna glazbena škola u Novom Travniku sklapa prijateljstvo s nekom od glazbenih škola iz regije. Ove godine to je Glazbena škola Makarska. Makaranke, Tanja Puharić na gitari i Ivona Mihajlović na mandolini, izvele su dva nokturna Ferdinanda Carullija i Psicosis Astora Piazzolle. Učenice profesora Stipana Popovića Novotravničanima su priredile rijedak doživljaj mandolinske izvedbe umjetničke glazbe.

Svečarsku glazbenu večer svojim briljantnim nastupom na violini odjavila je Vitežanka Petra Krezić, studentica druge godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi profesora Vladimira Markovića.

Učenici pripremnog i prvog razreda sa svojom su nastavnicom za ovu prigodu priredili izložbu literarnih radova pod nazivom „Škola u srcu“ i tako dali svoj doprinos obilježavanju Dana škole, a Likovna sekcija Osnovne škole Novi Travnik koju vodi nastavnica Tereze Pavić, uradila je veoma zanimljivu scenografiju za scenu. Po završetku koncerta oni su u prisutne darovali Uskrsnim pisanicama.

U protokolarnom dijelu programa ravnatelj novotravničke glazbene škole Josip Dujmušić svom kolegi iz Makarske, ravnatelju Željku Vlahu uručio je zahvalnicu za početak uspješne suradnje.

Zahvalnica je dodijeljena i Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa KSB za izdvojena financijska sredstva u izmjeni stolarije na matičnoj školi u Novom Travniku, a primio ju je pomoćnik ministra Zoran Matošević.

Prema ocjeni ravnatelja Dujmušića, najveći uspjeh u proteklih 46 godina je to što su mnogi talentirani učenici osnovne glazbene škole iz Novog Travnika uspješno nastavili školovanje na srednjoj glazbenoj školi te muzičkim akademijama. Čak 18-oro trenutačno zaposlenih nastavnika,nakon završene muzičke akademije, kao glazbeni pedagozi, vratili su se u školu u kojoj su počeli svoje glazbeno obrazovanje.

Iz glazbene škole se zahvaljuju svima koji su pomogli organizaciju Dana škole, kolegama iz Srednje glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik, Sindikatu glazbene škole, Vijeću roditelja te OŠ Novi Travnik kao i organizacijama i poduzetnicima iz Novog Travnika i Viteza (ŽO HDZ-a BIH ŽSB, Cafe Pizzeriji Milano, Hotelu Central iz Viteza,poduzeću Oscar d.o.o. Novi Travnik, Darovnom dućanu Ruža).