Sve više proizvođača organske hrane

altIz godine u godinu povećava se broj proizvođača organske hrane, a usporedo s tim razvija se i svijest kod potrošača o potrebi konzumiranja kvalitetne hrane bez obzira na cijenu.

Radna mjesta

Prije točno šest godina proizvođači organske hrane krenuli su iz Travnika kako bi promovirali kvalitetnu hranu proizvedenu bez kemijskih sredstava kroz manifestaciju Dani organske proizvodnje.

Ova manifestacija najprije se održavala u gradovima središnje Bosne, vremenom proširila i na ZDŽ, a danas se održava širom Federacije.

Šest godina kasnije proizvođači organske hrane predstavili su svoje proizvode u Travniku.

Broj proizvođača organske hrane se povećava iz godine u godinu, ističe Sejad Herceg, predsjednik Asocijacije Organsko u Federaciji BiH.

– Povećali smo proizvodnju za oko 150 posto. Imali smo 67 aplikanata 2010. godine, od tada smo uspjeli taj broj proizvođača koji su aplicirali za certifikat povećati na 158. Ove godine planiramo taj broj povećati i uključiti više od 250 operatera u organsku proizvodnju. Još 800 novih proizvoda uveli smo u proizvodnju, a indirektno smo otvorili više od 100 novih radnih mjesta – naglašava Herceg.

Edukacija ljudi

Usporedo sa rastom broja proizvođača razvija se i svijest građana o potrebi konzumacije kvalitetnih proizvoda.

– Važan segment je plasman proizvoda i usporedo sa edukacijom organskih proizvođača radili smo i edukaciju kupaca. Nama je zaista drago što naši građani prepoznaju naše proizvode i kupuju ih. Mi ćemo sada formirati i Edukacioni tim koji će pored savjetovanje naših proizvođača raditi i na savjetovanju kupaca o kvaliteti naših proizvoda – najavljuje Herceg.

Uz brojne proizvođače kvalitetnog organskog voća i povrća, meda i ljekovitog bilja na Danima organske proizvodnje na ponudi su, po prvi puta bili i organski proizvedeni sirevi jer su i proizvođači sireva ušli u proces aplikacije za dobivanje odgovarajućih certifikata koji će jamčiti kvalitetu i ispravnost.

Interes kupaca

Obitelj Ahmić iz Viteza u svojoj organskoj bašči već nekoliko godina primjenjuje organsku proizvodnju. Prvi proljetni dani donijeli su i prve svježe proizvode na tezge kao što je mladi luk, salata i špinat.

– Ljudi su zainteresirani za organsku proizvodnju, a mi naše proizvode dostavljamo i u veće prodajne objekte – govori nam Enesa Ahmić.

DA / HB.org