Sve više bivših branitelja u SBŽ treba pomoć pri liječenju

Sve je više bivših branitelja koji podnose zahtjeve za pomoć tijekom liječenja Upravi za branitelje Srednjobosanske županije (SBŽ) što je, prema riječima direktora te uprave Esada Crnice, znak da je ova populacija sve bolesnija te da se posljedice proteklog rata sve više pokazuju.

Kako je kazao Crnica, Županijska uprava za branitelje ove godine ima na raspolaganju oko 250.000 KM za liječenje branitelja, ali nije isključeno da će tijekom godine biti urađena preraspodjela, odnosno da će ovaj iznos biti uvećan.

– Grant za liječenje svake godine uvećavamo. Nastojimo poštovati sve zahtjeve uz koje je dostavljena uredna dokumentacija – kazao je Crnica za Fenu, naglašavajući da branitelji u svojim zahtjevima sve više prilažu medicinsku dokumentaciju s bolničkih odjela za neuropsihijatriju.

Naglasio je, također, da Uprava uplaćuje doprinose za zdravstveno osiguranje za oko 8.000 nezaposlenih demobiliziranih branitelja i ratnih vojnih invalida.

– Uprava uplaćuje doprinose za zdravstveno osiguranje onima koji to ne mogu ostvariti po bilo kojoj drugoj osnovi. Tu je, također, dobar dio nezaposlenih demobiliziranih branitelja, obitelji poginulih i ratnih vojnih invalida kojima ove doprinose uplaćuje Zavod za zapošljavanje – kazao je Crnica.

Kako kaže, u SBŽ-u postoji i 11.700 korisnika obiteljske ili osobne invalidnine, a Uprava za branitelje raspolaže godišnje s ukupno 3.150.000 KM.

Program utroška novca za branitelje u ovoj godini Vlada SBŽ odobrila je na posljednjoj sjednici. Njime su određeni kriteriji utroška novca za pomoć u slučaju smrti branitelja, za izgradnju spomen obilježja, uređenje groblja i braniteljske udruge te za zdravstvenu zaštitu i novčanu pomoć braniteljima.

Fena

Reklama