Sve teže do radnika, velika potražnja za kuharima i konobarima, povećavaju se dnevnice

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, na uredima za zapošljavanje širom Federacije BiH evidentirano je 308.433 nezaposlenih.

Najviše je medicinskih sestara/tehničara, gimnazijalaca te ekonomskih tehničara, a među onima s visokom stručnom spremom, prednjače diplomanti političkih znanosti, ekonomisti i pravnici. Manjak je radne snage u ugostiteljstvu te u tekstilnoj i drvnoj industriji. Pokazalo se to tijekom redovite komunikacije s poslodavcima, koju Zavod obavlja u okviru svojih aktivnosti.

– Pojačana je potražnja i za komercijalistima, trgovcima, variocima, CNC operaterima i vozačima – naveli su iz Federalnog zavoda za zapošljavanje, piše Dnevni avaz.

Da na bh. tržištu zaista nedostaje radne snage, na što stručnjaci stalno upozoravaju, govore oglasi na društvenim mrežama. Prava pomama, posebno u Hercegovini, vlada za kuharima, konobarima, šankerima, sobaricama, spremačicama. Zbog nedostatka tih radnika, ugostitelji su na mukama i prisiljeni su davati mnogo veće plaća u odnosu na prethodne godine. I vlasnicima suvenirnica sve je teže pronaći radnike. Kako kaže vlasnik jedne trgovine u Mostaru, dnevnica od 25 KM za jednu smjenu postala je mizerija.

Sve je teže i građevinarima, koji se ne mogu nositi s visokim izdacima s jedne strane, dok su u Njemačkoj i u drugim zemljama, s druge, sve traženiji poslovi tesara, keramičara, molera… Za takve i slične poslove na društvenim mrežama se nude dnevnice i do 100 KM.