Sve spremno za početak 8. NAFF-a 2013.

U subotu, 29. lipnja 2013. godine, u Neumu počinje Osmi međunarodni festival animiranog filma ”NAFF 2013.”, a HT Eronet je i ove godine glavni sponzor ove filmske manifestacije.

Tijekom osam godina postojanja, na festivalu su prikazivani filmovi iz čak 76 zemalja, uz sudjelovanje velikog broja autora iz cijelog svijeta. Među njima bili su i oni koji su svojim filmovima obilježili ovu vrstu umjetnosti u svijetu i dobili najprestižnije nagrade, kakva je i Oscar, pa je oskarovac Bill Plymton također je boravio na NAFF- i predsjedavao filmskim žirijem.

I autor najgledanije aninmirane serije u povijesti, ”The Simpsons”, Mike Reisse, također je prošle godine boravio na ovom prestižnom festivalu, kao i crtač ”Gospodara prstenova” i drugih holivudskih animiranih uspješnica Mike Murphy, a godinama festival pohode i autori najpoznatijega ruskog animiranog lika, ”Male Maše”, te gotovo sva druga značajna autorska imena iz svijeta animacije.

Ove godine u natjecateljskoj konkurenciji bit će prikazana 42 animirana filma iz 18 zemalja.

U panoramskom dijelu programa, posjetitelji će moći pogledati 30 animiranih filmova.

Članovi festivalskog žirija ove godine su; Pencho Kunchev, poznati bugarski dječji pisac i redatelj-animator, te profesor na Odjelu za animirani film na bugarskom univerzitetu u Sofiji, Krešimir Šego, slobodni umjetnik i član Društva hrvatskih književnika, te Jasna Žalica, bosanskohercegovačka glumica i profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Međunarodni festival animiranog filma NAFF 2013. održat će se kao i do sada u neumskom hotelu ”Sunce”, od 29. lipnja do 5. srpnja.

Sama svečanost otvaranja bit će na terasi hotela 29. lipnja s početkom u 20.30 sati.