Sve „paradžemate“ zatvoriti do kraja veljače

Islamska zajednica u BiH obvezala je glavne imame na područjima svih muftijstava da razgovaraju s organizatorima i predvodnicima, kako se navodi, „paradžemata”, te ih posavjetuju da je njihovo djelovanje štetno za islam i muslimane u BiH

Kako se navodi, uputstvo imamima izdano je na osnovu dopisa reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića, te na temelju zaključka usvojenog na sastanku muftija od 14. prosinca 2015. godine.

„Obvezuju se glavni imami da do kraja siječnja 2016. godine obave razgovore s organizatorima i predvodnicima paradžemata na području medžlisa. Istima je neophodno ukazati na štetnost njihovog djelovanja te zatražiti od njih da odmah, a najkasnije do kraja veljače 2016. godine, prestanu s održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad od nadležnog organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te ih pozvati da se uključe u rad i aktivnosti naših džemata“, navodi se u uputstvu koje je glavnim imamima poslano iz tuzlanskog muftijstva.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini trenutno postoji na desetine ilegalnih mesdžida u kojima se uglavnom okupljaju pripadnici vehabijske zajednice, navodi Slobodna Bosna. (HMS)

Prethodni članakNK VITEZ: Još uvijek se čekaju pojačanja
Sljedeći članakPreminuo policajac Božo Džepina