Sve glasnije se traži i najavljuje Viteško političko proljeće

Hrvatski narodni sabor (HNS) donio je jednoglasnu odluku o zajedničkom nastupu svih stranaka članica na predstojećim lokalnim izborima. Naglašeno je kako je važnost ovakve odluke za općine gdje je hrvatski narod izložen mogućnosti preglasavanja. U tom smislu i smjeru može se čuti i pročitati kako će se poduzeti sve mjere i sve mogućnosti kako bi se u Srednjobosanskoj županiji vratile pozicije načelnika u Busovači, Novom Travniku, Jajcu, Gornjem Vakufu – Uskoplju i kako bi se promijenila „krvna slika“ u općinskim vijećima u korist HDZ-a BiH i stranaka okupljenih oko ove najveće hrvatske stranke u BiH.

A na te i takve najave mnogi vrte glavom i poručuju: Upregnite vi sve snage i sve mogućnosti kako bi sačuvali poziciju načelnika i većinu u Općinskom vijeću Viteza, a povratak načelničkih pozicija u navedenim općinama je, na žalost, vjerojatno samo sanak pusti.

Jednostavno, tvrde mnogi,“to nije moguće jer nas je iz dana u dan sve manje“, pa navode primjer Viteza i podatke iz župnog ureda ove u Vrhbosanskoj nadbiskupiji najbrojnije župe. Naime, navodi se podatak da je po župnim podacima  broj župljana na kraju prošle 2019. godine manji za 420, a sličan je broj smanjenja broja župljana bio i za 2018. godinu. Uz to sve u Vitezu je, a da je bar samo u Vitezu, velik broj nezadovoljnih onim kako radi aktualna politička i izvršna vlast kojom dominira, u svakom pogledu, HDZ BiH, a sve je veći jaz unutar čelništva lokalnog HDZ-a.

Na žalost još veći jaz je stvoren prema narodu, prema biračima, ili je bolje reći prema glasačima, jer po praksi i logici koju u Vitezu (e da je samo u Vitezu) vodi najjača hrvatska stranka, nema tu izbora (biranja). Svojim podanicima  „oni“su, godinama, njih nekolicina „bogom dati“,  unaprijed izabrali. Na poslušnim je podanicima  da samo zaokruže što im je ponuđeno. I stotine onih koji se s takvom politikom ne slažu odlaze i sa sobom vode cijele svoje obitelji.

Kod njih, vladajućih, dobro pozicioniranih, sve se svodi na osobni interese, na borbe za što bolje pozicije na izbornim listama, na  raznorazna „muljanja“, na borbe za što bolje uhljebljenje, na očuvanje postojećeg statusa „grofovskog“ statusa, s enormno velikim plaćama, a o ukupnim primanjima i drugim beneficijama možemo samo nagađati…?  Daj, daj…  nikad im dosta ni materijalnih dobara, ni godina provedenih na visokim foteljama bez ikakve odgovornosti. Vlast je postala slast. Ne talasaj, ne talasaj…, rado bi rekli dobro pozicionirani. I treba reći, njihova djeca uglavnom ne napuštaju rodnu grudu ? Međutim, čini se, više neće biti tako. Jer ipak se talasa, kuha se i kako sad stvari stoje na jesenske će izbore u Vitezu i neovisna lista za općinsko vijeće i za poziciju načelnika. A onda više ništa neće biti kao što je bilo.

Građani sve više javno traže, a pojedinci i najavljuju kako se sprema „Viteško političko proljeće“. Nećemo više, sve češće se čuje, biti „ovčice“  koje slijede „ovna predvodnika“, kojeg im nameću pojedini moćnici ili sustav, što bi bilo još i daleko gore, a  koji, vidi se i vidjelo se, ide putom koji vodi u provaliju. Uvidjelo se već odavno da su  slatkorječiva „obećanja ludom radovanja“, jer iz godine u godinu, unatoč obećanjima lažnih „mesija“, građanima je sve gore i gore.. Nećemo, poručuju, više glasovati po inerciji.

Hrvati Viteza žele razgovore političara, kulturnih djelatnika, gospodarstvenika, običnih smrtnika… o kandidatu, o kandidatima od kojih će zajednički, konsenzusom, onoga najboljeg predložiti  za poziciju načelnika. Ne prihvaćamo da nam bilo koji politički moćnik dođe i kaže: „On je vama najbolji“ U protivnom, zakuhat će se, tu dvojbe nema. Ne bude li se slušao glas naroda, ne bude li razgovora i dogovora, nego bude kao i do sada, vrlo lako bi se moglo dogoditi burno političko proljeće, ali i jesen. Tko će u tom slučaju, i s obzirom na iskustvo iz 2012. godine, hoće li uopće netko od političkih predvodnika i čelnika za neuspjeh odgovarati?