Svako angažiranje otpuštenih osoba za rad “na crno” bit će sankcionirano

U uvjetima otežanog poslovanja gospodarskih subjekata zbog pojave pandemije koronavirusa (COVID-19), prisutni su slučajevi otpuštanja radnika i njihovo prijavljivanje na evidenciju Službe za zapošljavanje KSB radi korištenja prava nezaposlenih osoba.

S opbzirom da pojedini poslodavci angažiraju ove radnike za rad “na crno”, Ministarstvo gospodarstva KSB obavještava sve radnike i poslodavce da će jedna od prioritetnih aktivnosti Kantonalne Inspekcije rada u narednom periodu biti kontrola otpuštanja radnika i njihovo angažiranje za rad „na crno“, koji predstavlja grubo kršenje propisanih odredbi Zakona o radu F BiH (Službene novine F BiH broj: 26/16 i 89/18).

Ovom prilikom apeliramo na sve građane, poslodavce, udruženja poslodavaca, gospodarsku i obrtničku komoru, da sve informacije o subjektima koji su otpustili radnike, a i dalje ih angažira za rad „na crno“, dostave Inspekciji Ministarstva gospodarstva KSB, koja će posebno djelovati u ovom segmentu radi poduzimanja potrebnih operativnih radnji i sankcioniranja istih sukladno Zakonu.

Svako angažiranje otpuštenih osoba za rad “na crno” bit će sankcionirano izdavanjem prekršajnih naloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o radu F BiH.

Ukoliko primijetite angažiranje radnika koji su otpušteni da i dalje rade “na crno” molimo vas da to prijavite na:
– besplatni telefon za prijave: 080 020 238 (otvoren 24 sata)
– e-mail: inspektorat@sbk-ksb.gov.ba
– poštom, na adresu Prnjavor broj 16, Travnik.

Prethodni članakMinistar Matić: Izjava premijera Lende o smanjenju plaća zdravstvenim radnicima je njegov privatni stav
Sljedeći članakRomanom “Fafarikul” Đurđice Čilić hrvatska je književnost dobila snažno djelo