Svaki sat sjedenja povećava rizik od srčanih bolesti

Svaki sat dnevno koji odrasla osoba tijekom života provede sjedeći povećava rizik od srčanih bolesti za 14 % pokazuje novo američko istraživanje koje prenosi britanski list Independent.Znanstvenici s Medical College of Wisconsin otkrili su da sjedenje povećava rizik od srčanih bolesti ali i to da dodatno vrijeme provedeno u teretani vježbajući nimalo ne utječe na smanjenje toga rizika. Svako vježbanje dulje od sat vremena ne poništava loše učinke nekoliko sati sjedenja, zaključili su.

Istraživanjem je bila obuhvaćena 2031 odrasla osoba prosječne dobi od 50 godina i znanstvenici su pratili njihove cjelodnevne aktivnosti od sjedenja do vježbanja. Usporedili su broj sati sjedenja s debljinom naslaga na krvnim žilama koje služe kao najava predstojeće srčane bolesti i utvrdili da svaki sat sjedenja povećava naslage za 14 %.

Rezultati istraživanja pokazuju da su svi sudionici proveli od 2 do 12 sati sjedeći za radnim stolom ili ispred televizora. Znanstvenici su izračunali da svaki sat sjedenja povećava rizik od pojave srčane bolesti za 14 posto bez obzira na fizičku kondiciju ispitanika ili to koliko svaki dan vježba.

Poruka istraživanja je jasna – ne treba sjediti i treba se više kretati, a osobe sa “sjedećim” profesijama trebale bi prošetati svakih sat vremena.

Izvor