Svaki drugi poslodavac treba radnika

Nove radnike u ovoj godini planira zaposliti 48,1 posto anketiranih poslodavaca u BiH, pokazuje izvješće “Istraživanje tržišta rada u Bosni i Hercegovini 2020/2021”, koji je objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH. Nezavisne novine objavile su kako je anketirano 2.429 poslodavaca iz BiH, od čega je njih 1.168 odgovorilo “da” pored pitanja planiraju li nova zapošljavanja u 2021. godini.

Šivač na vrhu

“Najveći postotak poslodavaca koji planira zaposliti nove radnike pripada grupi malih poduzeća (73,5 posto), dok 18,5 posto čine srednja poduzeća, a osam posto velika”, navodi se u ovom izvještaju. Među zanimanjima za koja su poslodavci iskazali najviše potrebe, između ostalih, nalaze se šivač, krojač, konobar, pomoćni radnik u proizvodnji, bravar, zidar, vozač kamiona, stolar, zavarivač – varilac, obućar te kuhar. “Ova zanimanja predstavljaju 50,5 posto iskazanih potreba za radnicima u 2021. godini”, navodi se u izvještaju. Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, ističe da je, s kim god je pričao od gospodarstvenika u protekla dva mjeseca, evidentno da imaju posla te da se prebacuju norme. “Realno je očekivati da bude zapošljavanja i da svi na neki način povećavaju proizvodnju. Dokle će to trajati, vidjet ćemo, ali očekuje se da se ti trendovi nastave”, rekao je Trivić za Nezavisne novine.

Strpljivi radnici

S druge strane, Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, ističe da ovi podaci pokazuju da će poslodavci ponovo tražiti radnu snagu te da se nadaju da su radnici toliko strpljivi i da će između odlaska na rad u zemlje EU i ostanka u BiH izabrati ovo drugo. “Ja ne očekujem da će doći do povećanja zaposlenosti, jer će, sa otvaranjem granica, s mogućnošću jednostavnijeg odlaska radne snage iz BiH, radnici pohitati k zemljama zapadne Europe. Prema tome, bez povećanja plaća i reguliranja ekonomsko-socijalnog položaja radnika, mislim da su to puste želje poslodavaca, jer sve je manje onih koji uopće razmišljaju da se zaposle ovdje”, rekao je Šatorović za Nezavisne novine.

Inače, ovo istraživanje tržišta rada organizirano je kroz anketiranje poslodavaca krajem 2020. godine i početkom ove godine, a što su, dodaje se, radili Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Federalni zavod za zapošljavanje i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta.

Padovi

Ovaj izvještaj bavio se i prošlom godinom pa je tako najveći postotak poslodavaca u BiH naveo da je u 2020. zabilježio opadanja obujma poslovanja (44,1 posto) te pad financijskog rezultata (44,9 posto). “Prekid poslovanja, bilo da se radi o privremenom ili trajnom, kao reakcija na krizu uzrokovanu pandemijom covida-19, bilo je prinuđeno da preduzme 28 posto anketiranih poslodavaca”, ističe se u izvještaju. U 2020. godini, dodaje se, otpušteno je 10.446 radnika u BiH. “Zanimanja koja su u 2020. godini bila najviše pogođena prekidom ugovora po poslovanju su trgovac, konobar, zaštitar, obućar, pomoćni radnik u proizvodnji, šivač, radnik za jednostavne poslove, bravar, kuvar, vozač kamiona i skladišni radnik. Ovih 11 zanimanja činilo je 50 posto svih otpuštenih radnika”, ističe se u izvještaju.