Sutra se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. listopada Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Obilježava se svake godine, a cilj mu je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja kao i poticanje na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju.

Ove godine prilikom obilježavanja dana mentalnog zdravlja naglasak je stavljen na življenje sa shizofrenijom. Cilj je povećati svijest o činjenicama da je shizofrenija lječiva bolest, da je liječenje učinkovitije u njenim ranijim fazama, a da više od 50% osoba sa shizofrenijom ne dobiva prikladnu njegu. Shizofrenija pogađa oko 24 milijuna ljudi diljem svijeta, a 90% osoba s neliječenom shizofrenijom živi u zemljama u razvoju. Neophodno je shvatiti da je brigu o osobama sa shizofrenijom neophodno provoditi na društvenoj razini, aktivnim uključivanjem obitelji i šire zajednice.

Iako je shizofrenija težak oblik mentalne bolesti koja pogađa 4 od 1000 odraslih osoba, najčešće između 15 i 35 godina, incidencija je niska (3-10 000), a prevalencija visoka zbog njene kroničnosti. Postoje učinkovite farmakološke i psihosocijalne intervencije, a što liječenje ranije započne, to će ono biti učinkovitije.

Niz programa posljednjih godina usmjeren je na edukaciju kako obitelji tako i šire zajednice s ciljem adekvatne podrške osobama sa shizofrenijom, kao i s ciljem smanjenja stigme i diskriminacije prema osobama sa mentalnim poremećajima uopće.

Mentalne bolesti i poremećaji često rezultiraju zanemarivanjem ozbiljnih tjelesnih bolesti, kao što nerijetko ozbiljne tjelesne bolesti rezultiraju zanemarivanjem mentalnog zdravlja.

Centar za mentalno zdravlje JU Dom zdravlja Vitez u suradnji s Podružnicom društva psihologa Srednjobosanske županije povodom obilježavanja dana ‘mentalnog zdravlja’ posjetiti će Domove za starije i nemoćne osobe u Vitezu i Novom Travniku. Također povodom obilježavanja Dana mentalnog zdravlja klijenti Okupacione terapije zajedno s uposlenim djelatnicima CMZ-a organizirat će zajedničko druženje izvan prostorija CMZ-a.