Sutra otvaranje 18. međunarodnog sajma gospodarstva

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 2015., jedna od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, održat će se od 14. do 18. travnja.
Na ovogodišnjem, osamnaestom po redu sajmu, na oko 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora, izlagati će 750 izlagača iz zemlje i svijeta. Sajamski partner je Tajvan, daleka istočna zemlja s velikim gospodarskim potencijalom. Tajvanu je ovo četvrti put da se predstavlja na sajmu u Mostaru. Uz njega, u najvećoj mjeri bit će zastupljeno bh. poduzetništvo (iz Federacije BiH i Republike Srpske) te izlagači iz zemalja okruženja Hrvatske, Srbije i Slovenije, kao i predstavnici tvrtki iz Mađarske, Italije, Njemačke i Francuske.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja sajma, u utorak 14. travnja, s početkom u 11 sati, očekuje se dolazak visokih izaslanstva iz zemlje i regije.
Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, naglasila je, kako je vrlo zadovoljna što su sajamski kapaciteti u cijelosti popunjeni i što je mostarski sajam, usprkos teškoj gospodarskoj, socijalnoj i političkoj situaciji u zemlji, nastavio svoj kontinuitet održavanja. “Zahvaljujemo se svim izlagačima što su naš sajam prepoznali kao mjesto na kojem će na najbolji način predstaviti svoje poslovne potencijale. Nadamo se da će Mostarski sajam dati jak poticaj poduzetnim ljudima u sklapanju novih poslovnih aranžmana i partnerstava.“ – istaknula je Bošnjak.

Uz opću sajamsku manifestaciju na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održat će se i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije i Sajam informacijskih tehnologija. Mostarski sajam u suorganizaciji s Drvnim klasterom Hercegovina i Drvnim klasterom Banja Luka, te njemačkom organizacijom GIZ, pokreće i prvi Sajam drvne industrije s namjerom da i on postane tradicionalna podsajamska manifestacija. Na oko 2.000 metara četvornih predstavit će se preko 40 izlagača-drvoprerađivača iz cijele BiH. Mostarski sajam u suradnji sa svojim partnerima organizira i niz konferencija, okruglih stolova i radionica. Neke od njih su: „Đuro Đaković – Pobjeđujemo izazove (vojna industrija)“; „Mostar Software City (informacijske tehnologije); “Mogućnosti korištenja EU fondova i pronalaženje stranih partnera (FIPA i Vanjskotrgovinska komora); Međunarodna konferencija Jadransko Jonska regija; „Nove mogućnosti razvoja i suradnje i zajednički nastup na trećem tržištu“; „Studija izvodivosti i ekonomskog utjecaja uspostavljanja linije s niskotarifnom kompanijom i Zračnom lukom Mostar“ i dr.

U sklopu Sajma turizma biti će predstavljena domaća i regionalna vinarska proizvodnja, autohtona hercegovačka kuhinja te dodijeljene nagrade najboljim vinima, a uz bogat kulturno-zabavni program bit će upriličena i dodjela za najuspješniji nastup na ovogodišnjem sajmu.

Ne sumnjamo da će i ovogodišnji Mostarski sajam biti prvorazredni gospodarski ali i društveni događaj. Ovom manifestacijom pokazujemo kako čovjek ovoga podneblja želi svoj uspjeh podijeliti s drugim ljudima, ali i naučiti od drugih i drugačijih. I zato vas pozivamo na 18. međunarodni sajam gospodarstva od 14. do 18. travnja. Dođite i podijelite s nama još jedne uspješne sajamske dane.