Sutra drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se u nedjelju održava drugi krug lokalnih izbora nakon kojih će biti jasno i tko će u iduće četiri godine biti gradonačelnici četiri najveća grada, ali i Vukovara, Varaždina, Pule, Siska…

U drugom krugu birači će ukupno izabrati 14 načelnika, gradonačelnika Zagreba, koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika, piše Hina.

Drugi krug održava se u 432 grada i općine, na gotovo 5500 biračkih mjesta, pravo birati ima tri miliona 231 hiljada birača, štampano je 4,1 milion glasačkih listića koje će, zajedno s ostalim izbornim materijalom, birački odbori preuzeti do konca subote.

Unatoč brojnosti jedinica u kojima se održava drugi izborni krug, politička javnost s posebnom pozornošću očekuje ishode u glavnom gradu gdje se sučeljavaju Tomislav Tomašević (Možemo) i Miroslav Škoro (DP), u Splitu gdje se za mjesto gradonačelnika natječu Ivica Puljak (Centar) i Vice Mihanović (HDZ), u Rijeci gdje su konkurenti Marko Filipović (SDP) i nezavisni Davor Štimac te u Osijeku gdje snage odmjeravaju HDZ-ov Ivan Radić i Berislav Mlinarević (DP, Most).

Birače će, dakle, na glasačkim listićima dočekati imena dva kandidata. Redoslijed ovisi o tome koliko su kandidati glasova dobili u prvom krugu, 16. maja te više ne vrijedi pravilo abecednog reda.

Pobijedit će kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasali. Dogodi li se da oba kandidata dobiju jednak broj glasova, a za što postoje primjeri, održat će se treći izborni krug.

Prve rezultate drugog izbornog kruga, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će na svojoj mrežnoj stranici u nedjelju u 20 sati, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.