Susret u Vitezu opravdao očekivanja

Po općim ocjenama susret predstavnika općinskih struktura vlasti i gospodarstvenika Viteza i Bjelovara, održanog u srijedu u Vitezu, opravdao je očekivanja aktera ovog zanimljivog radnog i prijateljskog druženja. Značahj ovom skupu dao je hrvatski veleposlanik u BiH, Ivan Del Vechio i ne samo dolaskom nego i konkretnim sudjelovanjem u razgovorima, s nizom prijedloga i ideja, s jasnim porukama: „Tu sam, spreman pomoći koliko mogu i koliko mi ovlasti mogućnosti daju”.

„Naši gospodarstvenici, na ovom susretu u Vitezu našli su ono što su tražili i očekivali. Želimo poticati suradnju i razvoj gospodarstva, želimo tu suradnju dići na višu razinu, a vidjeli smo da u Vitezu za to ima i interesa i prostora”. Kazala je na kraju radnog susreta, Jasna Višnjević, zamjenica gradonačelnika Bjelovara za gospodarstvo. Ukazala je na primjer viteške tvrtke „Kristal”, vlasnika Nikole Franjića iz Viteza, koji želi sestrinsku tvrtku osnovati u Hrvatskoj, kako bi imao bolje uvjete za poslovanje sa zemljama EU koju već sada ima. „To je jedan od putokaza koji ukazuje na poslovne prilike,recimo, tvrtke iz BiH, kakve do sada nisu imale. Naravno, mogućnosti ima još i na tomu ćemo raditi, a tim našim preliminarnim razgovorima i planovima podršku je dao i naš veleposlanik u BiH. Očekujemo i uzvratni posjet Vitežana koji će dati, vjerujemo, novi poticaj našoj suradnji jer za to imamo sve preduvjete. Pa zašto ih onda maksimalno ne iskoristiti”, naglasila je zamjenica načelnika Bjelovara, Jasna Višnjević.

Zadovoljstvo uspješnim susretom nije krio ni inicijator i koordinator susreta Vitežana i Bjelovarčana, istaknuti viteški gospodarstvenik, Franjo Rajković. „Zadovoljni su naši gosti, zadovoljni smo i mi. Naime, ne mali broj gospodarstvenika iz Bjelovara i Viteza u međusebnim razgovorima našli su svoje poslovne interese, a to je i bio osnovni cilj ovog susreta. Dodatnu „težinu” ovom susretu dolaskom je dao hrvatski veleposlanik u BiH, Ivan Del Vechia i hvala mu na tomu. Iznio je i vrlo zanimljive ideje i prijedloge i mi ćemo ih, u što kraćem vremenu, analizirati, pokrenuti, nadam se i brzo neke od njih i realizirati. Posebno se to odnosi na nove vidove suradnje našeg i hrvatskog gospodarstva, kroz međusobnu suradnju gradova i općina, kao što je bio i ovaj susret predstavnika izvršnih vlasti i gospodarstvenima Viteza i Bjelovara. Već od ranije bilo je suradnje viteških i bjelovarskih gospodarstvenika, a ovim sastankom, do sada odškrinuta vrata suradnje, sada su potpuno otvorena. Vjerujem kako ćemo, vrlo brzo, vidjeti i konkretne rezultate”, optimistički je istaknuo Franjo Rajković.

Veleposlanik Ivan Del Vechio, kako je kazao, prvi put je u Lašvanskoj dolini i viđenim je bio oduševljen. “Dosta toga sam znao o Lašvanskoj dolini, ali sve to je bilo kroz slušanje, čitanje, gledanje…! No, dolaskom ovdje, priznajem, uvidio sam da sam ipak premalo znao. Jednostavno rečen, viđenim u jednom danu, oduševljen sam. Posebno sam oduševljen vašim gospodarstvenicima koji rade posao vrijedan pažnje i poštovanja. Vitez i viteško gospodarstvo i nama u Hrvatskoj može biti dobar primjer rada i uspješnosti”, ne krijući oduševljenje viteškim poduzetničkim duhom, kazao je veleposlanik.

Naglasio je kako hoće, u novim gospodarskim iskoracima, Vitezu maksimalno pomoći. „Unatoč velikim uspjesima do sada postignutim, može se i mora i više i bolje. Stati se ne smije, jer potencijala, znanja i dobre volje raditi, stvarati ovdje nepresušno ima”. Govoreći o vidu suradnje kakvu pokušavaju uspostaviti Vitez i Bjelovar, ocijenio je najvišom ocjenom. „Pokušava se uspostaviti zdrava suradnja, ide se s jasnim i čistim namjerama, s obostranim legitimnim i razumljivim interesima, bez nadmudrivanja i traženja bilo kakvih ustupaka s jedne ili druge strane” istaknuo je veleposlanik Del Vechia, te na kraju poručio: „Viteškom gospodarstvu, općinskoj administraciji, institucijama…, sam na dispoziciji u svakom vremenu, u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti. Zato sam tu, zovite, tražite, testirajte me…, reagirat ćemo na najbolji mogući način. To sam rekao gospodarstvenicima, općinskom načelniku, a to poručujem i poštovanim građanima Viteza”, na kraju je kazao hrvatski veleposlanik u BiH, Ivan Del Vechia, koji je jednostavnošću i neposrednošću oduševio Vitežane.

Zvonimir Čilić

Prethodni članakPredstavljanje knjige “Na vratima sna” Vitežanke Sanje Križanac
Sljedeći članakVitez i Busovača spojeni asfaltom