Susret Pape i Željka Komšića zasjenilo priopćenje iz Komšićevog ureda

Papa Franjo primio je u subotu 15. veljače u audijenciji u Vatikanskoj apostolskoj palači predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića koji se nakon toga susreo s kardinalom državnim tajnikom Pietrom Parolinom, u čijoj je pratnji bio mons. Mirosław Wachowski, podtajnik za odnose s državama, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Tijekom razgovora u Državnom tajništvu, koji su protekli u srdačnom ozračju, bilo je riječi o dobrim bilateralnim odnosima i prilikama u zemlji, s posebnom pažnjom na situaciju katoličke zajednice. Potvrđena je isto tako potreba da se zajamči puno poštivanje prava svih građana i učinkovita ravnopravnost triju konstitutivnih naroda.

Na kraju, spomenute su neke teme od zajedničkog interesa na međunarodnom i regionalnom planu, kao što su mir i sigurnost, potreba za poticanjem putova dijaloga kako bi se odgovorilo na različite izazove na zapadnom Balkanu i izgledi za proširenje Europske unije na tu regiju, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice.

U priopćenju iz Predsjedništva BiH navedeno je “Sugovornici su zaključili da je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu poštivanje temeljnih ljudskih prava svih građana, kao i mir i sigurnost u regiji.” te je na taj način izostavljen dio u kojemu stoju iskazana potreba da se zajamči učinkovita ravnopravnost triju konstitutivnih naroda.