Susret čuvara Kristova groba iz Hrvatske i BiH, međi njima i skupina iz Novog Travnika

Na Uskrsni ponedjeljak, 18. travnja, na Okitu u župi Vodice, okupili su se predstavnici žudija – čuvara Kristova groba iz Hrvatske i jedna skupina iz Novoga Travnika iz BiH.

Na Uskrsni ponedjeljak, 18. travnja, na tradicionalni dan kada se okupljaju čuvari Kristova groba i imaju svoju smotru i festival, nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa, na Okitu u župi Vodice, okupili su se predstavnici žudija – čuvara Kristova groba iz Hrvatske i jedna skupina iz Novoga Travnika iz Bosne i Hercegovine.

Susret je započeo okupljanjem u Moto klubu Okitodakle su se žudiji uputili u povorci prema Okitu. Podno brda u hodočašću uspinjući se molili su krunicu.

U podne je u crkvi Gospe Karmelske slavljena euharistija. Misu, na kojoj su sudjelovali čuvari Kristova groba, kao i gosti te župljani Vodica, uz koncelebraciju župnika don Franje Glasnovića  i župnika u Novom Travniku don Ante Ledića predslavio je gvardijan samostana Sv. Frane i rektor nacionalnog svetišta Sv. Nikole Tavelića u Šibeniku fra Ivan Bradarić.

Nakon mise akademski snimatelj i idejni začetnik smotre i festivala žudija Šime Strikoman na platou ispred crkve snimio je s okupljenima stiliziranu milenijsku fotografiju u simbolu i natpisu Okita, javlja IKA.

Inače, ovogodišnji skup bio je u Vodicama u kojem je i održan prvi susret i smotra 2001., koji su kasnije zbog sudjelovanja mnoštva sudionika prerasli u Festival žudija koji okuplja čuvare Kristova groba koji njeguju ovu baštinu u svojim župama.

Ž.I., KT