Suradnja udruga Betanija iz Viteza i Duge iz Ljubuškog

Dvije udruge za pomoć djeci i odraslim osobama s posebnim potrebama, „Betanija“ iz Viteza i „Duga“ iz Ljubuškog, uspostavili su prijateljsku, a moglo bi se reći, i interesnu suradnju koja već daje pozitivne rezultate. No, treba reći, udruge s istim zadacima i ciljevima nemaju i iste uvjete za rad i djelovanje, a sada je „Duga“ „Betaniji“ putokaz kako treba raditi i djelovati.

Neke pojedinosti saznali smo proteklog vikenda kada je veća skupina roditelja i njihove djece, članova „Duga“ boravilo u Vitezu, a domaćini su im bili članovi „Betanije“ i Vitežani koji svesrdno podržavaju njihov rad i djelovanje. Prijateljsko druženje, razmjena iskustava, igra i druženje djece, sklapanje novih prijateljstava…, sve se to odvijalo u Planinarskom domu Hrvatskog planinarskog društva „Vitez“ u Zaselju, smještenom nadomak Viteza, na više od 600 metara nadmorske visine u prekrasnom prirodnom okruženju. Dom na dvodnevno korištenje, naravno, bez ikakvih naknada, udruzi Betanija“ dali su viteški planinari što je, nedvojbeno, gesta vrijedna pažnje. Skupa s članovima ove dvije udruge bili su i brojni Vitežani koji na razne načine podupiru rad „Betanije“, uz nadu kako će, uskoro, ova Udruga naići i na potporu svije općine Vitez kakvu je imala, i ima „Duga“ iz Ljubuškog.

Kako je za Vitez.info kazala predsjednica „Duge“, Zora Skoko, u Ljubuškom je, uz veliko razumijevanje općinskih struktura vlastina čelu s načelnikom Nevenkom Barbarićem, na inicijativu „Duge“, otvoren Centar za mentalno zdravlje, a što je bio veliki pozitivni iskorak za članove „Duge“, za Ljubuški, pa i za šire zapadno hercegovačko područje.

„Mi smo i do izgradnje Centra za mentalno zdravlje uspješno radili i djelovali. U našem radu i djelovanju bile su uključene stručne osobe – psiholog, logoped, fizioterapeut…, djelovala je Radionica za roditelje djece s posebnim potrebama, a s Centrom za mentalno zdravlje sve to je dignuti na daleko višu i kvalitetniju razinu. A mi se  na tomu ne zaustavljamo, tražimo i nove iskorake naše Udruge, imamo 52 člana a znamo da djece i odraslih osoba s posebnim potrebama samo u našoj općini ima više od stotinu“, kazala je predsjednica „Duge“, Zora Skoko.

„Mi, kazala je Miroslava Šafradin za Vitez.info, jedna od osnivačica „Betanije“, ponekad „zavidimo“ našim prijateljima iz Ljubuškog. Želimo i hoćemo ići istim ili sličnim putom, za početak nam je potrebno dodijeliti općinsko zemljište i dozvole za gradnju Centra  sa statusom javne ustanove ili pak područnog odjela Javne ustanove „Duga“ iz Novog Travnika koja je prekapacitirana. Nadamo se da će to pitanje, naše molbe, na koje već više od tri mjeseca ni odgovora nismo dobili, uskoro biti pozitivno riješene i da ćemo krenuti putem  kojim su išli i idu naši prijatelji iz Ljubuškog. Mi ćemo se „otvoriti“, pokazati svojim sugrađanima što, kako i pod kojim uvjetima radimo i djelujemo, to već odavno i činimo. Naši sugrađani naš rad, našu požrtvovnost, naše potrebe… sve više prepoznaju, podržavaju nas, mi im se iskreno zahvaljujemo, a čekamo i nadamo se i pozitivnim reakcijama naših općinskih struktura vlasti“.

Ljubušaci su nam kazali kako su više nego zadovoljni boravkom u Vitezu, ukazanom im gostoprimstvom, prijateljstvom i ističu, što potvrđuju i Vitežani, kako je njihov dolazak u Vitez, tek početak pravog prijateljstva i korisne suradnje i razmjene iskustava, ove dvije udruge iz dva prijateljska grada.