Suradnja s dijasporom

U prvim poratnim godinama redovito, dva puta godišnje, u Vitezu su organizirani razgovori hrvatskih dužnosnika političke (HDZ-ovske) i izvršne vlasti s Vitežanima koji žive i rade u inozemstvu. Vremenom, takvi kontakti su bili sve rjeđi, da bi prije desetak godina i potpuno prestali.

Zašto, teško je reći, jer sigurno je, za susrete, razgovore, razmjenu informacija…, postojao je obostrani interes i potreba. To je, uostalom, potvrdio upravo održani sastanak, koji su inicirali predstavnici dijaspore, konkretno Mato Šapina koji već tridesetak godina radi i s obitelji živi u Švicarskoj. Domaćin sastanka bila je predsjednica Odbora za dijasporu HDZ-a BiH u Vitezu, Marina Pendeš. Istina, bio je to tek inicijalni sastanak, a koji bi trebao „vratiti“ redovite susrete iz poslijeratnog vremena kada su, to treba naglasiti, davali vrlo dobre rezultate vezane za potrebe, informacije, od obostrane koristi.

Sastanku su, kako je i planirano i zamišljeno, prisustvovali samo četvorica Vitežana koji rade i žive u inozemstvu, predstavnici viteške dijaspore,, te uz Marinu Pendeš i predstavnik Općinskog odbora HDZ-a BiH, Borislav Marjanović, te predsjednik Općinskog vijeća Viteza, Tomislav Bošnjak – Matić. Razgovaralo se načelno o vidovima buduće suradnje, o obostranim potrebama i interesima za čvršćim povezivanjem i redovitim kontaktima i suradnjom. Dogovoreni su načini kako i na koji način suradnju oživjeti, dati joj nove i kvalitetnije impulse i sadržaje. Razmijenjene su telefoni, adrese, imena osoba za kontakte, a dogovorena je i izrada detaljnijeg plana buduće suradnje. A obje strane vjeruju da ta suradnja može i mora dati dobre i korisne rezultate na obostrano zadovoljstvo.