Šumama SBŽ-a prijeti odumiranje, štete milijunske

Šume u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) ozbiljno su ugrožene, a ako se u ovoj godini ne spriječi štetno djelovanje leptira žutotrba i ostalih štetnih insekata može doći do njihovog sušenja i odumiranja.

Na ovo je upozoreno u Planu zaštite šuma od štetnih agensa na području SBŽ-a za 2015. godinu, koji je danas usvojila županijska Vlada, a u kojem je ukupna prošlogodišnja šteta od potkornjaka, leptira žutotrbe te vjetra i snijega procijenjena na više od 3,9 milijuna KM.

Predloženo je da iz županijskog proračuna sa saniranje štete bude izdvojeno 70.500 KM, a ostatak novca trebalo bi izdvojiti Šumsko gospodarsko društvo “Šume središnje Bosne”.

Istaknuto je da trenutna brojnost štetnih insekata i biljne bolesti u ovoj godini predstavljaju opasnost i po zdravlje ljudi na najugroženijim područjima.

Direktor Županijske uprave za šumarstvo Ševal Konjalić upozorio je i da daljnja gradacija potkornjaka može dovesti do potpunog sušenja pojedinih dijelova četinarskih šuma te da samo hitne i izvanredne mjere i uključivanje svih nadležnih mogu odgovoriti nastaloj situaciji, prenosi Fena.

Planom koji je usvojila županijska Vlada predviđeno je, među ostalim, provođenje adekvatnih i sustavnih mjera na suzbijanju daljnjeg širenja biljnih bolesti nastalih štetnim djelovanjem insekata te saniranje nastalih šteta na šumi, prenosi Prvi.tv.

Prethodni članakOdržan sastanak Organizacijskog odbora za doček Sv. oca pape Franje
Sljedeći članakOdržan 2. susret kviza “Muzička šarenica”