Sukobi i previranja u HDZ 1990 u središnjoj Bosni

slavica josipovic

slavica josipovicNema mira u HDZ-u 1990. u Srednjobosanskoj županiji, a upravo su takvo stanje, unutarstranačka previranja, najavljivali bolji poznavatelji (ne)prilika u ovoj stranci nakon što je Slavica Josipović 17. listopada prošle godine izgubila mjesto predsjednice ŽO ove stranke.

Jer, unatoč tvrdnjama da je ta promjena (umjesto Slavice Josipović izabran je Anto Bilić op.a.) redovita, u stranačkim tijelima planirana, kako bi se Slavici Josipović, opterećenoj brojnim dužnostima i obvezama, dalo zraka za još kvalitetnije i angažiranije djelovanje na višim tijelima stranke, te posebno u Parlamentu FBiH, jasno je bilo da to ipak nije tako.

Znalo se, naime, da su te promjene temeljito pripremane „ispod stola”, kroz općinske organizacije, a izborna skupština i izbor novog županijskog odbora, čak i bez kandidature za bilo koju dužnost Slavice Josipović u njemu, održana 17. listopada u Travniku, bilo je skrivanje problema od javnosti, guranje ih pod tepih. Da u unutarstranačkom životu nešto ne funkcionira, pokazalo se 23. siječnja kada je potpuno neočekivano ostavku na dužnost dopredsjednika HDZ-a 1990. podnio prijatelj i politički istomišljenik Slavice Josipović, također Vitežanin, Rudo Vidović. Istina, obrazloženje razloga ostavke bilo je Vidovićevo zdravstveno stanje, u što mnogi nisu vjerovali, ali nisu ni davali bilo kakve druge razloge iznenađujućoj ostavci. Znalo se, a i tvrdilo se da u HDZ-u 1990., bar u SBŽ-u, poslije ovih događanja ništa više neće biti isto, da će stranka biti uzdrmana, a da se Slavica Josipović neće baš nikako pomiriti s pozicijom „podrezanih krila”.
A kada se k tomu dodaju i ovogodišnji opći izbori? Na tom je tragu, tvrdi predsjednik OO HDZ-a 1990. u Vitezu Željko Topalović Berija, pismo ovih dana upućeno predsjedniku Martinu Ragužu u kojemu se traži Topalovićeva smjena.

Topalović, inače stranački oponent Slavice Josipović i Rude Vidovića, navodi kako spomenuto pismo vrvi insinuacijama, neistinitim tvrdnjama i nije stav stranačkog Općinskog odbora, a cilj mu je da na poziciju predsjednika OO HDZ 1990. u Vitezu „uskoči” poslušnik Slavice Josipović i Rude Vidovića. Jer, tvrdi on, sada, ne birajući sredstva, traže načina „kako bi pred opće izbore izborili poziciju i ponovno sebi osigurali mjesta i dužnosti u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti, na federalnoj ili državnoj razini”, ističe u priopćenju za javnost „napadnuti”, aktualni predsjednik OO HDZ-a 1990. Viteza Željko Topalović Berija. No, bilo kako bilo, unutarstranački nesporazumi i previranja u HDZ 1990. se ne smiruju.

Z.Čilić/VLM