Šuica: Usvojena Izjava važan korak za EU, ali povijesni iskorak za BiH

O Rezoluciji o napretku BiH u 2014. godini na Odboru za vanjske poslove, potpredsjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Dubravka Šuica komentirala je usvajanje Izjave o obvezi provođenja reformi u okviru procesa pristupanja BiH u EU.

“Pozdravljam usvajanje Izjave koja je važan korak za Uniju, ali je povijesni iskorak za BiH. Konačno je stvoren čvrst okvir za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji će osigurati više europskog novca za BiH i provođenje reformi. S druge strane izražavam žaljenje zbog izostanka punog dogovora i neformiranja vlasti jer nažalost BiH opet kasni u europskim procesima, a najveću štetu trpe građani. Usvajanjem Izjave Unija je poslala snažnu poruku kako više neće prepuštati stvari slučaju i kao što se do sada pokazalo pustim obećanjima političkih lidera Bosne i Hercegovine”, istaknula je zastupnica Šuica.

Dolazak visoke predstavnice Mogherini u Sarajevo potvrdio je ono što se moglo naslutiti još tijekom saslušanja u Europskom parlamentu povjerenika za susjedstvo i pregovore o proširenju, Johanesa Hahna, koji je rekao da se EU neće baviti Bosnom i Hercegovinom samo deklarativno, nego će iskoristiti sve dostupne mehanizme, od onih političkih do financijskih, kako bi se konačno „probudili” politički lideri koji će u reformskim procesima izvesti BiH iz slijepe ulice. A kako je Šuica istaknula, u tom procesu Hahn može računati i na potporu hrvatske delegacije Europske pučke stranke (EPP).

“Listopadskim izborima, kada su i Hrvati konačno dobili legitimnog predstavnika, ispunjene su pretpostavke za provođenje neophodnih reformi i približavanje EU, a da je tomu tako potvrdio je dolazak Visoke predstavnice Mogherini i povjerenika Hahna u Sarajevo još tijekom prosinca. Tada, a i danas potpredsjednica Komisije posjetila je Sarajevo u vremenu kada se suočavamo s terorizmom i vjerskim radikalizmom diljem Europe, zato je važno da je poslana poruka kako EU računa na snažnu, demokratsku i europsku BiH, a to znači BiH konstitutivnih Bošnjaka, Srba, ali i Hrvata i to ne samo „de iure”, nego „de facto” u punom smislu te riječi na dobrobit građana Bosne i Hercegovine,” zaključila je voditeljica hrvatske delegacije Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

Reklama