Suđenje za zločine u Vitezu počinje 14. ožujka

Suđenje petorici optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Viteza počet će u ponedjeljak, 14. ožujka, navodi se na web stranici BIRN-a BiH.

Suđenje Minetu Akeljiću, Šabanu Haskiću, Senadu Bilalu, Hazimu Patkoviću i Šemsudinu Đeliloviću, nekadašnjim pripadnicima Armije RBiH, optuženim za zločine počinjene na području Viteza, počet će 14. ožujka čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi.

Na statusnoj konferenciji pred početak suđenja, Tužiteljstvo BiH je prijedlog dokaza dostavilo Sudskom vijeću i Obrani, no on nije prezentiran javnosti.

U optužnici se navodi da su Akeljić, Haskić, Bilal i Patković sudjelovali u zločinima protiv civila i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti, a Đelilović u zločinima nad civilima u mjestu Kruščica, općina Vitez 1993. godine.

Kako stoji u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljuna 325. brdske brigade Armije BiH (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici iste jedinice Vojne policije, izvodili su iz zatočeničkog objekta “Crna kuća” u Kruščici zatvorenike hrvatske nacionalnosti te ih fizički i psihički zlostavljali.

Optužnica je potvrđena 25. prosinca 2015. godine.

Izvor