Suđenje u predmetu Purić i ostali: Svjedok vidio zarobljavanje dvojice vojnika HVO-a

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Viteza, svjedoci Obrane Almira Sarajlića ispričali su da su ga tijekom akcije 22. prosinca 1993. vidjeli u naselju Počulica i da je bio ranjen.

Smajo Smajić, nekadašnji pripadnik 325. brigade kojom je, prema njegovim riječima, zapovijedao Ibrahim Purić, rekao je da je izravno sudjelovao u akciji 22. prosinca 1993., kada je došlo do sukoba pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području Viteza, kao i da se njegov vod nije postrojavao prije akcije, već da su direktno sišli s Dubravica na 70 metara od zemunica HVO-a.

Tijekom akcije, kako je naveo svjedok, u jednoj zemunici našli su trojicu pripadnika HVO-a, od kojih je jedan pogođen tromblonom, dok su druga dvojica počela bježati.

Svjedok je rekao da su pripadnici HVO-a, bježeći od njih, došli do vojnika Trećeg bataljuna 325. brigade, među kojima su bili Sadik i Šaćir Osmanović, a koji su iza zemunica HVO-a formirali rezervnu liniju.

“Oni su ih tu zarobili, ali ih nitko nije dirao“, naveo je svjedok.

Nakon toga, prema njegovim riječima, dobili su naredbu da siđu do Elementare, što su i uradili, gdje su vidjeli svjedoka K-3 s još jednim mladićem.

Smajić je rekao da je zapovjednik Suad Džidić zarobljenike predao u zapovjedništvo, a negirao je tvrdnju tužitelja Ivana Matešića da su zarobljenici mahali bijelim jastukom, kao i da je vidio Mirsada Muratovića.

Za ubojstva najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se predali, kao i dva civila – žene hrvatske nacionalnosti – počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradine i Dubravicu kod Viteza 22. prosinca 1993., Sarajliću se sudi s Ibrahimom Purićem, Nijazom Sivrom, Ibrahimom Tarahijom, Rušitom Nurkovićem, Sadikom i Šaćirom Omanovićem te Kasimom Kavazovićem.

Prema optužnici, Purić je bio zapovjednik 325. brdske brigade Armije BiH, Tarahija zapovjednik Trećeg bataljuna ove postrojbe, Sivro i Nurković pomoćnici zapovjednika, a ostala četvorica pripadnici brigade.

Svjedok Hidajet Sivro je kazao da je bio angažiran kao vozač saniteta u okviru 325. brigade, a prisjetio se i kako je dobio poziv da dođe do kuće Džidića jer je bila informacija da ima ranjenih.

“Kada sam stigao, vidio sam Raška Haskića i Almira Sarajlića zvanog Roki, bili su ranjeni, te su neki vojnici na nosilima ubacili Raška u auto, a Roki je ušao sam“, rekao je svjedok i dodao da ih je vozio u ambulantu u Počulici i vozilo vratio u Sivrino selo jer je bilo još ranjenih.

Treći svjedok, Ejub Džidić, bio je povjerenik Civilne zaštite u Preočici. Kazao je da je s još deset ljudi upućen u Počulicu, gdje su bili smješteni u nekoj kući.

“Tada sam ugledao siva kola, galama je počela, frka nastala. Čuo sam spominju nekog Rašku ili Zajku da je ranjen, prišao sam i vidio momka kako vodi čovjeka, kleca, prepoznao sam Rokija“, naveo je svjedok i dodao da se prepao i otišao u kuću.

Džidića će Tužiteljstvo, kako je dogovoreno, unakrsno ispitati na narednom ročištu, koje je zakazano za 7. veljače.

(detektor.ba)