Suđenje Mladiću: Za bijeg iz Travnika Hrvati morali platiti 1,5 milijuna KM

Ratni zapovjednik vojske Srba u BiH Ratko Mladić kao svjedoka obrane doveo je u Den Haag tajnika HVO-a u općini Travnik 1992. – 1993. Davora Kolendu.

On je trebao svjedočiti da je Mladićeva vojska bila humana prema Hrvatima koji su se nakon izbijanja sukoba s Muslimanima kolektivno izvukli iz Travnika 7. lipnja 1993. preko srpskog teritorija.

Agencija Sense prenosi da je haaški tužitelj Roeland Bos tijekom ispitivanja Kolende pokazao Mladićev dopis iz lipnja 1993. da “HVO treba predati paket srpskoj strani s milijun i pet stotina tisuća njemačkih maraka za prijevoz Hrvata iz Travnika, hranu, cigarete…”

Oko 5.000 žena, djece i staraca autobusima je prebačeno preko Vlašića u Hrvatsku, a 800 muškaraca nekoliko je dana zadržano u logoru na Manjači. Tamo im je osiguran smještaj na humanitarnim osnovama i bez zločinačke namjere, tvrdi Mladić.

Tužitelj je izvukao staru Kolendinu izjavu koju je 1993. dao SIS-u, gdje kaže kako je na Manjači s drugima na temperaturi većoj od 30 stupnjeva cijeli dan morao skandirati “Bosna je srpska, kao što je Moskva ruska”. Kolenda sada nije demantirao tu izjavu.

Dok su u Hrvatskoj Srbi i Hrvati ratovali, u BiH su bili saveznici 1993. i 1994, Srbima je trebala nafta, a Hrvatima oružje i streljivo, tako da su se strane vrlo lako dogovorile, ispričao je sudu Kolenda prenosi HMS.

Tužitelj Bos je u protuispitivanju predočio nekoliko dokumenata o suradnji srpske vojske i HVO-a u BiH: Hrvati su plaćali Srbima da tuku artiljerijom po Armiji BiH kad im je to trebalo, i naručivali oružje u zamjenu za naftu i novac. Hrvati su srpsku pomoć skupo plaćali, navodi iz haške sudnice agencija Sense.

Jednako tako, u ratu protiv Hrvata Armija BiH je surađivala s Vojskom Republike Srpske, koja im je prodavala oružje i streljivo ili naplaćivala aetiljerijske napade na, primjerice, zapadni Mostar, piše Hrvatski Medijski Servis.

Izvor