Sudeći prema većem uvozu baznog ulja, ‘lažni’ dizel prodaje se i u FBiH

Trinaest osoba uhićeno u akciji MUP-a RS pod nazivom “Kolt” zbog ilegalne nabave i distribucije baznog ulja koje je prodavano kao dizel gorivo, a Tužiteljstvo BiH je zatražilo pritvor za trojicu, i to Milana Radovanovića (1979.) iz Travnika, Sinišu Straživuka (48) iz Banja luke i Josipa Skoku (1986.) iz Požege, prenosi Večernji list.

– Jeftino dizel gorivo koštalo je građane zapravo puno skuplje. Kupujući dizel, na pojedinim benzinskim crpkama, mnogi su kupovali bazno ulje. To se može prepoznati po većoj potrošnji goriva, ali i po kvarovima na motorima, posebice kod novijih vozila – tvrde stručnjaci, dodajući kako na starijim autima i poljoprivrednim strojevima mješavina dizela s naftom ne uzrokuje velike kvarove. Naime, preko tvrtke Leader Oil naručivalo se, uvozilo, skladištilo i distribuiralo bazno ulje iz Srbije i Italije. Usluge prijevoza vršilo je poduzeće Tehnošped. A, prodajna mjesta su crpke Reunion i Agrovoće u Kozarcu, Modriči, Zvorniku, Milićima, Zenici i Gradišci.

Bazno ulje uvezeno je iz inozemstvu, izbjegnute su obveze prema društveno-političkoj zajednici, a istodobno je prodano kao dizel gorivo, čime je nastala šteta i na vozilima i uzeta je velika razlika u cijeni”, kaže Gojko Vasić, ravnatelj Policije RS. Za razliku od nafte, na bazna ulja ne plaćaju se trošarine, cestarine i pristojbe.

– Za litru baznog ulja kojim se na tržištu BiH prometuje kao dizel gorivom trebaju biti obračunate trošarina i cestarine, što znači da za litru tako nezakonito prodavanog baznog ulja dadžbine koje moraju biti obračunate iznose 0,55 KM po litri”, kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Isti opseg izvoza, isti broj subjekata koji koriste bazno ulje, a drastično povećanje uvoza u protekle tri godine, bio je povod za istragu UNO-a, Tužiteljstva BiH i policije tijekom prošle godine. Zanimljivo je da je na ilegalnu prodaju baznog ulja portal Capital.ba upozoravao godinu ranije s podacima koji su upućivali da se 2013. uvoz trostruko uvećao u odnosu na 2012. i da je iznosio oko 40 milijuna maraka.

– Ovo je posljedica istrage koju je, prema našim informacijama, vodila Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA BiH) još 2014. i rezultirala je ovim uhićenjima. Međutim, nadam se kako neće stati na ovome jer, prema našim informacijama, postoje i tvrtke iz Federacije BiH koje su uvozile ogromne količine baznih ulja u BiH, kaže Siniša Vukelić s portala Capital.ba. Prema procjenama, jednom cisternom ovog ulja koje se proda kao dizel ostvari se ilegalna korist od čak 30.000 maraka. Za koliko je oštećen proračun BiH, nadležni kažu, tek će pokazati istraga u sljedećem razdoblju.