Subvencije uplaćene, zračna linija s Njemačkom od listopada

Vlada HNŽ-a na ovotjednoj sjednici donijela je odluku kojom je odobrila prijenos 150.000 maraka za subvencioniranje letova i osiguravanje prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i roba, piše Večernji list BiH.

S tim potezom su konačno stvoreni preduvjeti da se krene u proceduru uspostavljanja zračnih koridora između Mostara i nekih europskih metropola.

Ostatak novca uskoro

Inače, raniji dogovori po ovome pitanju kažu kako će županijska Vlada u Mostaru ove godine jedinu zračnu luku u Hercegovini subvencionirati s ukupno 300.000 maraka, tako da se može reći kako je uplaćena prva rata Zračnoj luci Mostar. Prema informacijama iz ove institucije, za nekih mjesec dana bi trebalo biti poznato s kojim će njemačkim gradom Mostar biti povezan zračnom linijom od listopada ove godine. Predstavnici njemačkih aviokompanija su prije nekoliko tjedana boravili u Mostaru i obavili razgovore s gradskim vlastima i čelnicima Zračne luke Mostar.

Potrebne pripreme

– Ne govorimo ovdje samo o dogovoru i početku letova. Njemački partner želi određeno vrijeme kako bi marketinški predstavio ovaj let, putnicima prenio informaciju kako od sada mogu letjeti za Mostar i Hercegovinu. Za sada sve ide prema ranijim dogovorima i očekujemo kako će procedure koje su pred nama biti završene bez većih problema – rekli su nam naši sugovornici iz Zračne luke Mostar. Ostatak novca od subvencija će vjerojatno biti iskorišten za uspostavljanje zračnog koridora s jednom od skandinavskih zemalja. Zbog brojnosti bh. dijaspore na tome području sve analize kažu kako bi to bio iznimno profitabilan let, a već sada putnici postavljaju mnogo pitanja o tome odakle će se iz Skandinavije letjeti za Mostar i kada se može očekivati početak rada tog zračnog koridora. – Ne želimo ništa prejudicirati. Pregovori su u tijeku i očekujemo kako će i to uskoro biti poznato. Sigurno je da imamo puno potencijala i da ćemo ga uskoro početi koristiti mnogo više nego je to bio slučaj do sada – zaključili su naši sugovornici. Inače, Zračna luka Mostar je dobila ove godine sredstva i s viših razina vlasti, ali i Europske unije. Ona se koriste za modernizaciju opreme, proširenje kapaciteta jer broj putnika će uskoro biti znatno veći nego do sada.

Prethodni članakAndrea Radman iz Švedske je najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan RH
Sljedeći članakVIDEO | Jeste li ikada liječniku dali dar ili novac?