Studenti i mladež BiH u Zagrebu na javnom okupljanju podrške šestorci čelnika Herceg-Bosne

U ponedjeljak, 3. lipnja na Trgu sv. Marka u Zagrebu održano je javno okupljanje podrške šestorci bh. Hrvata čelnika Herceg-Bosne te HVO-a. Inicijatori su studenti članovi pojedinih zavičajnih i studentskih udruga zajedno s drugim prijateljima dobre volje koje “sve zajedno veže to što dolaze iz Bosne i Hercegovine te osjećaju snažnu privrženost pravdi i istini te rodoljublje”, kako je to kazao koordinator okupljanja, student Pravnog fakulteta, Ante iz Ljubuškog.

Na Trgu bana Jelačića okupilo se više stotina podržavatelja, a oko 17 sati veći dio sa zastavama i transparentima uz pjesmu se u povorci uputio prema Trgu sv. Marka gdje je uslijedio jednosatni program.

U uvodu je koordinator zamolio prisutne za minutu šutnje “za sve stradale u Domovinskom obrambenom ratu, na bilo kojoj strani, od bilo čije ruke”, nakon čega se referirao na neke kritike prijatelja i profesora koji su izrazili skepsu prema učinku skupa zbog bojazni od neuspjeha i premalenog odaziva. Te savjete uzeo je kao dobronamjerne, no ispostavilo se da bilo kakva brojka ili bojažljiva kritika nije uspjela omesti organizatora da ovako javno s Markova trga uputi snažne poruke koje su hrabro i najavljivali u pozivu na događaj.

Iva iz Posušja, također studentica Pravnog fakulteta, započela je program recitacijom Pjesma Hrvatskoj, a središnji dio bile su točke proglasa koje su pročitali redom pet studenata iz pet različitih krajeva BiH – Ivan iz Posavine, Ivan iz Bosne, Boško iz Livna, Josip iz Hercegovine te Matea iz Rame. Za kraj je poznati hrvatski glumac iz Mostara i sudionik Domovinskog rata Slaven Knezović, popularni Grof, izrecitirao ulomak iz završne riječi generala Slobodana Praljka te zaradio golemi pljesak svih okupljenih.

Okupljeni su, također, u nekoliko navrata znali prekinuti čitače proglasa gromoglasnim pljeskom, a na najviše odobravanja naišle su sljedeće poruke:

– “Moramo priznati da nas je više razočarao stav ignorantskog stajališta vladajućih lica i stranaka u Republici Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini, nego presuda Haaškoga suda.”
– “Hrvatska zajednica Herceg-Bosna nije osnovana da bi bila protiv BiH.”
– “Hrvatskom narodu treba federalna jedinica. Treba nam entitet s diskontinuitetom teritorija.”
– “Morate nas glasno podržati, i vi ste pravni sljednik potpisnika Daytona. Još nije kasno, probudi se Hrvatska!”