Struja ponovno poskupljuje!?

Uprava “Elektroprijenosa” BiH uputila je prije nekoliko dana zahtjev Državnoj regulatornoj agenciji za električnu energiju (DERK), u kojem traži određivanje novih tarifa za usluge prijenosa električne energije. U dopisu je zatraženo povećanje tarifa za 12,8 posto.

Ako DERK prihvati njihov zahtjev, moglo bi doći do novog blagog poskupljenja električne energije, jer će se povećanje mrežarine odraziti na konačne iznose na računima potrošača, piše Dnevni avaz. Tako će građani koji mjesečno potroše 30 KM struje dodatno platiti još oko 30 do 40 feninga.

Mirsad Salkić, član DERK-a, potvrdio je ovu informaciju. Kazao je kako već vodi postupak u skladu za zahtjevom “Elektroprijenosa” da bi se vidjela njegova opravdanost.

– DERK će prije konačne odluke sve najprije dobro provjeriti kako bismo vidjeli zbog čega bi tarifa trebala biti veća. To ne mora značiti da će zahtjev “Elektroprijenosa” uopće biti uvažen. No, i da odluka bude pozitivna, a ne vjerujem da hoće, ona neće toliko utjecati na konačni račun potrošača jer su to mali iznosi, kaže Salkić.

S druge strane, Matan Žarić, direktor “Elektroprijenosa”, tvrdi kako nije riječ ni o kakvom zahtjevu za povećanje tarife, nego traže da DERK izvrši preraspodjelu postojećih tarifnih sredstava te da se izvrši balansiranje zbog novih troškova.

– Vjerujem da to ne može utjecati na povećanje cijene električne energije jer u tom pravcu nismo ni išli, ističe Žarić.

Elvedin Grabovica, direktor “Elektroprivrede BiH”, kaže da je upoznat sa zahtjevom “Elektroprijenosa”, ali kako EPBiH s tim nema ništa.

– Ako DERK uvaži zahtjev “Elektroprijenosa”, poskupljenje struje je neminovno. Mi smo bili protiv toga, ali vidjet ćemo što će reći DERK. Povećanje mrežarine diktira i cijenu struje. Nažalost, najviše će ispaštati građani, navodi Grabovica.

Prethodni članakUpoznaj svoje lokalno naslijeđe
Sljedeći članakDanas je Dan planeta Zemlje, zasad jedinog doma koji imamo