Strpljenje najstarije populacije pri kraju: Umirovljenici Vladi dali rok do petka

Vladi Federacije BiH dat je rok do petka da održi sastanak s predstavnicima najstarije populacije i da im pismenu potvrdu da će u narednom mjesecu biti donesen novi zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju (PIO), a mirovine povećane za deset posto.

U suprotnom, 16.000 umirovljenika iz svih gradova Federacije izaći se 14. septembra na proteste. Poručio je to u razgovoru za „Dnevni avaz“ Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza umirovljenika FBiH, kazavši da vremena za čekanje i „prazna sastančenja za stolom“ više nema.

Jasni zahtjevi

– Mi još nismo odustali od protesta. Očekujemo od Vlade da se do kraja sedmice izjasni o našim zahtjevima. Ni dana više, jer mi nećemo imati vremena poslije da odgodimo proteste, s obzirom na to da moramo poduzeti sve što je zakonom predviđeno.

Poručujemo Vladi da bez pismene potvrde da će mirovine biti povećane i da će biti prihvaćeni svi naši zahtjevi mi više ne želimo pregovarati. Dakle, ostalo joj je tri dana da reagira, inače će na ulicama imati 16.000 nezadovoljnih umirovljenika. To je već 99 posto sigurno – poručio je Rapa.

Prema njegovim riječima, nezadovoljstvo umirovljenika nikad nije bilo veće, pogotovo zato što su do sada bezbroj puta izvarani.

Rapa je prokomentirao i izjavu premijera Fadila Novalića da će „mirovine biti smanjene onima koji su u mirovinu otišli nakon 2009. godine, a takvih je 118.000“.

Sporan i obračun

– Malo ćemo oduzeti onima koji su otišli od 2009. u mirovinu, a dati deset posto onima koji su otišli u mirovinu do 1998. Ovima u sredini primanja ostaju na istom nivou. To bi bilo pošteno – izjavio je Novalić.

Rapa kaže da u Udruženju umirovljenika o tome ne znaju ništa. – Obračun mirovina mora biti pravedan. Točno je da ima osoba koje primaju više mirovine nego što su im bile plaće. Nama je u cilju da se sve to riješi, ali nećemo pristati na bilo kakva rješenja bez dogovora s nama. Želimo da se naše mirovine povećaju za deset posto, da se donese novi zakon o PIO i da nitko ne bude oštećen – navodi Rapa.

Brojke

– 18 godina nije mijenjan Zakon o PIO

– 408.000 umirovljenika u Federaciji BiH

– 80 posto prima minimalnu mirovinu od 326 KM .

Avaz.ba

Prethodni članakMost ljubavi i prijateljstva u Vitezu
Sljedeći članakGarry Kasparov i ŠK Vitez 2013