STRAVIČNO: Na deponiji Mošćanica u smeću dovezenom iz Travnika pronađen leš bebe

Foto: K. KavazovićRadnici Regionalne deponije Mošćanica kod Zenice pronašli su u ponedjeljak u smeću tijelo mrtvog novorođenčeta, nakon čega su alarmirali zeničku policiju.

Prema prvim nalazima istrage, smeće je kamionom dovezeno iz Travnika. Regionalna deponija prima otpad iz više općina Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, a u Upravi deponije vode pažnju pri sortiranju otpada, te je brzo utvrđeno porijeklo smeća u kojem je pronađena mrtva beba.

Stambeni kompleks

Dežurni tužitelj Tužiteljstva ZDK Dževad Zahirović obavio je uviđaj. Naložena je obdukcija tijela radi utvrđivanja uzroka smrti.

Kako je Dnevnom avazu priopćila glasnogovornica MUP-a ZDK Aldina Ahmić, zbog vremenskih neprilika koje vladaju u BiH obdukcija još nije obavljena, te se još ne može govoriti o uzrocima smrti.

– Usko surađujemo s kolegama iz Srednjobosanskog kantona radi utvrđivanja odakle točno potječe mrtvo novorođenče – kazala nam je za Dnevni avaz Ahmić.

Prema informacijama iz MUP-a i Tužilaštva SBK, otpad za deponiju, koja se nalazi petnaestak kilometara od Zenice, prikupljalo je Javno komunalno poduzeće “Bašbunar” Travnik. U tom poduzeću otpad se ponedjeljkom ujutro prikuplja, a potom vozi ka Zenici iz zapadnog dijela općine Travnik.

– Otpad je tog jutra prikupljan u naselju Kalibunar, u zgradama Muslimanka i nizu zgrada Grozdovi te stambenom kompleksu blizu bolnice Travnik. Isključena je mogućnost da se radi o bebi umrloj u bolnici, jer se tamo strogo provodi procedura s mrtvim bebama – kaže naš sagovornik uključen u istragu.

Apel građanima

Prema tim podacima, fetusi umrlih beba u bolnici do kilograma težine spaljuju se u specijalnim pećima, a teže moraju preuzeti porodice i sahraniti. U tom periodu nije ni bilo beba umrlih u bolnici, pa se sada vodi istraga o utvrđivanju gdje je van medicinskih ustanova obavljen porod.

Postoji i mogućnost, koja se ispituje, da je beba umrla na drugom području, a da su je roditelji ili neko drugi bacili u kontejnere na području s kojeg je otpad prikupljan u ponedjeljak.

Istražitelji pozivaju javnost da podatke i eventualna saznanja prijave najbližoj policijskoj stanici.

K. Kavazović – A. Džonlić / Dnevni avaz